Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lagarde: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για «σκληρές αποφάσεις» εάν επανεκλεγεί ο Trump 

Lagarde: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για «σκληρές αποφάσεις» εάν επανεκλεγεί ο Trump 

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανές απειλές στην οικονομία της – συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές της – εάν ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.

Η Lagarde είναι η τελευταία αξιωματούχος της ΕΕ που εξετάζει τι θα μπορούσε να σημαίνει μια δεύτερη προεδρία Trump για την οικονομία των 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διατλαντική σχέση ήταν τεταμένη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, κυρίως λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτή η διαμάχη οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, στα οποία η ΕΕ απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ ανήλθε συνολικά σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από την οπτική γωνία της Lagarde, ο καλύτερος τρόπος για την Ευρώπη να προετοιμαστεί για μια δεύτερη θητεία Trump θα ήταν να ενισχύσει την ενιαία αγορά της, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων σε 27 χώρες.

«Το όφελος του να είμαστε περισσότερο (από) και πραγματικά μια ενιαία αγορά είναι τεράστιο και νομίζω ότι πρέπει απλώς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι κινείται η Ευρώπη, παρεμπιπτόντως, όταν απειλείται», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης:

Klaas Knot, ΕΚΤ: Χρειάζονται στοιχεία και για τους μισθούς πριν από μία επιτοκιακή μείωση

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Ο αόρατος εχθρός της ΕΚΤ: Το σπιράλ μισθών – τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News