Business & Finance Δευτέρα 22/01/2024, 14:22
ΕΡΕΥΝΑ

«Βαρετοί μέχρι θανάτου» οι φορολογικοί παράδεισοι λένε οι βαθύπλουτοι της Βρετανίας

«Βαρετοί μέχρι θανάτου» οι φορολογικοί παράδεισοι λένε οι βαθύπλουτοι της Βρετανίας

«Βαρετά μέχρι θανάτου»: Έτσι φαντάζονται οι βαθύπλουτοι της Βρετανίας πως θα είναι η καθημερινότητά τους σε «πολιτιστικά άγονους» φορολογικούς παραδείσους. Εξού και αρνούνται να φύγουν από τη χώρα για φορολογικούς λόγους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το London School of Economics ανάμεσα σε 35 άτομα που εμπίπτουν στο κορυφαίο 1% της Βρετανίας βάσει αποδοχών ή περιουσίας.

«Δεν θα πήγαινα ποτέ σε φορολογικό παράδεισο. Μπορείς να φανταστείς κάτι χειρότερο από αυτό;», δήλωσε μία εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα, η οποία απασχολείται στον τομέα της συμβουλευτικής. «Κάποιο μικροσκοπικό μέρος μόνο με άτομα με σκάφη και υπηρέτες. Επομένως όχι, δεν θα έφευγα για αυτό τον λόγο…Θέλω να ζήσω σε ένα ζωντανό οικονομικό περιβάλλον, όπου υπάρχει χώρος για καινοτομία και ο κόσμος εφευρίσκει και νομίζω πως το Λονδίνο είναι έτσι», τόνισε.

Αντίστοιχες είναι οι απόψεις και των υπολοίπων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι σημειώνουν πως τέτοιου είδους μέρη είναι μεν ιδανικοί προορισμοί διακοπών, αλλά δεν προσφέρουν όσα απαιτούνται για μόνιμη διαμονή. Εστιάζουν ιδίως στο γεγονός ότι το Λονδίνο έχει πλούσια πολιτιστική σκηνή, με μουσεία και θέατρα μεταξύ άλλων, την οποία δεν μπορεί να βρει κανείς σε φορολογικούς παραδείσους.

«Εντάξει, είναι τέλειο για μερικές εβδομάδες να γεμίσεις μπαταρίες, αλλά μετά από λίγο σκέφτεσαι, “Λοιπόν, θα μου άρεσε να πάω να δω μια όπερα”. Ε, λοιπόν, ξέχνα το· δεν υπάρχει θέατρο στις Μπαχάμες», σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες. 

Το στίγμα

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ανισοτήτων του LSE, οι βαθύπλουτοι ανησυχούν παράλληλα για το κοινωνικό στίγμα που προκύπτει από την φορολογική μετανάστευση. «Οι ερωτηθέντες μιλούσαν υποτιμητικά για όσους επιλέγουν να μετεγκατασταθούν για φορολογικούς λόγους», αναφέρει η έρευνα. «Ορισμένοι έκριναν τους φορολογικούς μετανάστες ως προς την ηθική τους βάση ως αδικαιολόγητα ιδιοτελείς για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ άλλοι “σνόμπαραν” τους φορολογικά ευνοϊκούς προορισμούς, λέγοντας πως είναι βαρετοί και πολιτιστικά άγονοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παρότι κανένας δεν προγραμματίζει άμεσα να μετεγκατασταθεί για φορολογικούς λόγους, πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για το υψηλό επίπεδο φορολογίας στη Βρετανία και για περαιτέρω αύξηση στο μέλλον. Μάλιστα, ένας μικρός αριθμός αυτών δήλωσε ότι εάν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες άλλαζαν δραματικά, θα μετακόμιζε εκτός Βρετανίας.

Σημειώνεται πως η έρευνα δημοσιεύθηκε ενόψει εθνικών εκλογών στη χώρα και κατά πάσα πιθανότητα ενόψει ανακοίνωσης μεγάλων φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα πάντως με υπολογισμούς της βρετανικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων από πέρυσι, ένας σχετικά χαμηλός φόρος, της τάξης του 1,7%, επί της περιουσίας για τους 140.000 πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα θα μπορούσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 10 δισ. λίρες για το δημόσιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Μισθός 281 εκατ. δολαρίων και αντιδράσεις για την πιο ακριβοπληρωμένη CEO

Πλούσια κληρονόμος θέλει βοήθεια για να μοιράσει τα εκατομμύριά της

Η γυναίκα των 100 δισ. δολαρίων – Η Αρχαία Ελλάδα, η μάχη για την κληρονομιά και ένα σκάνδαλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News