Business & Finance Πέμπτη 18/01/2024, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος η Sheryl Sandberg από τη Meta – Αποχωρεί και από το δ.σ.

Τέλος η Sheryl Sandberg από τη Meta – Αποχωρεί και από το δ.σ.

Αποχωρεί και από το διοικητικό συμβούλιο της Meta η Sheryl Sandberg, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια το Νο2 στην εταιρεία του Facebook.

Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook, δεν θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο μετά τη λήξη της θητείας της, τον Μάιο.

«Με μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και ένα μυαλό γεμάτο αναμνήσεις, ενημέρωσα το διοικητικό συμβούλιο της Meta ότι δεν θα υποβάλω υποψηφιότητα για επανεκλογή αυτόν τον Μάιο», ανέφερε στην ανάρτηση.

Η Sandberg πέρασε περισσότερα από 14 χρόνια ως chief operating officer της εταιρείας, πέραν των 12 χρόνων της στο διοικητικό της συμβούλιο. Παραιτήθηκε από τη θέση της COO το φθινόπωρο του 2022, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αξιοσημείωτης θητείας, κατά τη διάρκεια της οποίας βοήθησε στην γιγάντωση μιας εταιρείας με τεράστια επιρροή ανά τον πλανήτη. Χρειάστηκε, βέβαια, και να αντικρούσει την έντονη κριτική που έχει δεχθεί το Facebook.

Όπως ανέφερε η Sandberg, μετά την αποχώρησή της από το δ.σ. θα επικεντρωθεί περισσότερο στο φιλανθρωπικό της έργο, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σύμβουλος της Meta.

Η σημερινή ηγετική ομάδα της Meta,  υπό τον CEO Mark Zuckerberg, «έχει αποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι η επιχείρηση της Meta είναι ισχυρή και σε καλή θέση για το μέλλον, επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθώ», πρόσθεσε.

«Σε ευχαριστώ Sheryl για την εξαιρετική συνεισφορά που έχεις κάνει στην εταιρεία και την κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Zuckerberg σε σχόλιό του στην ανάρτησή της. «Η αφοσίωση και η καθοδήγησή σου συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία μας και είμαι ευγνώμων για την ακλόνητη δέσμευσή σού προς εμένα και την Μέτα όλα αυτά τα χρόνια».

Το φιλανθρωπικό έργο της Sandberg, μέσω του οργανισμού Lean In, εστιάζει στο να βοηθά τις γυναίκες να επιτύχουν τους στόχους τους στον εργασιακό χώρο.

Η Sandberg ήταν ήδη μια γνωστή προσωπικότητα στον κλάδο της τεχνολογίας όταν εντάχθηκε στην εταιρεία, που τότε ονομαζόταν Facebook, το 2008. Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Google για τις παγκόσμιες διαδικτυακές πωλήσεις και λειτουργίες. Πριν από την Google, είχε αναλάβει υψηλές θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Bill Clinton.

Στα πρώτα της χρόνια στο Facebook, πιστεύεται ότι είχε τον ρόλο του «ενήλικα», προκειμένου να επιβλέπει μια εταιρεία που τότε διοικούνταν από τον πολύ νεαρό ιδρυτή της.

Σε συνεργασία με τον Zuckerberg, η Sandberg βοήθησε να αυξηθούν τα έσοδα του Facebook από τα 150 εκατ. δολάρια το 2007 σε περισσότερα από 3,7 δισ. δολάρια το 2011. Η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο ένα χρόνο μετά.

Το 2022, τη χρονιά που η Sandberg παραιτήθηκε από τη θέση της COO, η Meta σημείωσε συνολικά ετήσια έσοδα 116,6 δισ. δολαρίων. Η τιμή της μετοχής της έχει ενισχυθεί πάνω από 860% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το 2012.

«Η Sheryl δημιούργησε τη δραστηριότητά μας στις διαφημίσεις, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, σφυρηλάτησε την διοικητική κουλτούρα μας και με δίδαξε πώς να διευθύνω μια εταιρεία», είχε γράψει ο Zuckerberg σε μια ανάρτησή του στο Facebook τον Ιούνιο του 2022, όταν η Sandberg ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τη θέση της COO.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ήταν το «δεξί χέρι» του Mark Zuckerberg για 14 χρόνια- Αυτές είναι οι συμβουλές της

Meta: Προσθέτει δικλείδες ασφαλείας για τους εφήβους μετά από νέες πιέσεις

O Mark Zuckerberg ετοιμάζεται για την Αποκάλυψη – Θα την περάσει στη Χαβάη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News