Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 12:29
ΕΚΤ

Πληθωρισμός: Σε χαμηλά ενάμισι έτους οι προβλέψεις των καταναλωτών στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Σε χαμηλά ενάμισι έτους οι προβλέψεις των καταναλωτών στην Ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο έριξαν οι καταναλωτές τις προβλέψεις τους σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο, οι καταναλωτές αναμένουν σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό το επόμενο δωδεκάμηνο, στο 3,2% από 4% που προέβλεπαν νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την επόμενη τριετία, θεωρούν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% από 2,5% που ανέμεναν προηγουμένως.

Πληθωρισμός: Σε χαμηλά ενάμισι έτους οι προβλέψεις των καταναλωτών στην Ευρωζώνη-1

Παρά την ανάκαμψη του Δεκεμβρίου, ο πληθωρισμός ακολουθεί συνολικά πτωτική πορεία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι αγορές να «ποντάρουν» σε μείωση των επιτοκίων ακόμη και από την αυτή την άνοιξη.

Βέβαια, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δηλώσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς και ότι κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη. 

Σχετικά με την ανεργία, η πρόβλεψη των καταναλωτών για το επόμενο δωδεκάμηνο έπεσε στο 11,1% και σχετικά με τους ονομαστικούς μισθούς αναμένουν αύξηση 1,2%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών «βλέπουν» αύξηση 2,1% και τέλος, οι προβλέψεις τους για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στο 5,3%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Νέα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας

Mohamed El-Erian: «Καμπανάκι» για νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός – Με 8,9% «τρέχουν» οι τιμές στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News