Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 19:55
MASTERCARD ECONOMICS INSTITUTE

Χρονιά «κανονικοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 – Οι πέντε κίνδυνοι

Χρονιά «κανονικοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 – Οι πέντε κίνδυνοι

Πιο «φυσιολογική» σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια θα είναι η διεθνής οικονομία το 2024, συνεχίζοντας βέβαια τις προσπάθειες εξισορρόπησης, ενώ παράλληλα, ο καταναλωτής θα είναι σε καλή οικονομική κατάσταση το νέο έτος. Αυτές είναι οι προβλέψεις του Mastercard Economics Institute, το οποίο όμως προειδοποιεί ότι ελλοχεύουν πέντε παράγοντες που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικά, αναμένεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις περισσότερες οικονομίες (4,9% διεθνώς από 6% φέτος), ανάπτυξη στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023 (στο 2,9% έναντι 3%) και μερική «κανονικοποίηση» της νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διεθνώς προβλέπεται πως θα αυξηθεί.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το Mastercard Economics Institute «βλέπει» ήπια ανάπτυξη, με στήριγμα τη βελτίωση στον τομέα της μεταποίησης και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα της ταχείας αύξησης των μισθών. Επίσης, αναμένει να κλείσει εν μέρει η ψαλίδα μεταξύ των επιδόσεων στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίησης. Τέλος, χάρη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει ότι οι δαπάνες των εύπορων και των φτωχότερων νοικοκυριών θα συγκλίνουν ξανά, καθώς τα τελευταία θα αυξήσουν τα έξοδα για μη βασικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα, το Mastercard Economics Institute αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με μεγάλους οίκους, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,5% το 2024. Υπολογίζει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 3% και ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 10,3%.

Οι πέντε κίνδυνοι

Σύμφωνα πάντοτε με το Mastercard Economics Institute, υπάρχουν πέντε σημαντικοί πυλώνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την πορεία της διεθνούς οικονομίας το 2024:

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, ανεβάζοντας το κόστος των εμπορευμάτων και επιβαρύνοντας τις ροές κεφαλαίου. Παράλληλα, ενδέχεται να μειωθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ σε περίπτωση σημαντικής όξυνσης των γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να επηρεαστεί και η ταξιδιωτική βιομηχανία. Τέλος, αναδύεται και ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης, με βάση τα εργαλεία της παραγωγικής AI.

Απεναντίας, ενδέχεται να υπάρξει κάποια επίλυση στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και βελτίωση στις σχέσεις Κίνας-Δύσης. Στο σενάριο αυτό οι αβεβαιότητες θα μειώνονταν, ευνοώντας το διεθνές εμπόριο.

Πληθωρισμός

Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα συνεχιστεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, διακυβεύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, αν επιβραδυνθεί ταχύτερα από το προσδοκώμενο, τότε θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις θα απολαύσουν ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν το περιθώριο να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική ταχύτερα.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα

Η αιφνιδιαστική και πρωτοφανής αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς ενδέχεται να αναδείξει περισσότερες ρωγμές και αβεβαιότητες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βέβαια, μετά την κρίση του 2008, οι μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια». Συνεπώς, η συνετή διαχείριση φαίνεται να είναι «κλειδί» για την πλοήγηση σε σύνθετα περιβάλλοντα, αλλά και για μελλοντικές εξελίξεις.

Αβεβαιότητα στην κινεζική οικονομία

Οι κίνδυνοι υψηλού χρέους στον τομέα των ακινήτων και στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν περικυκλώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αν όμως η Κίνα επιλέξει μια πιο επεκτατική πολιτική, τότε ενδέχεται να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη

Κλιματικά φαινόμενα

Οι κίνδυνοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα για επιχειρήσεις, καταναλωτές και policymakers πληθαίνουν. Δεδομένου ότι γίνονται όλο και λιγότερο προβλέψιμοι, αυξάνονται τα ρίσκα για τις διόδους του παγκόσμιου εμπορίου, της γεωργίας και της μετανάστευσης. Ασκείται επομένως πίεση για μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και προώθηση κλιματικά φιλικών πολιτικών.

Ωστόσο, αυτό είναι ήδη σαφές στους αρμόδιους για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050, πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ενέργειας και υποδομών, το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για τις οικονομίες διεθνώς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Διχασμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ο χάρτης των δύο στρατοπέδων

EIU: Υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2024 – Ξεχωρίζει η Ελλάδα

Macquarie: Περισσότερες οι προκλήσεις το 2024 – Οι προβλέψεις της για τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News