Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Σε χαμηλό – ρεκόρ η αύξηση των δανείων

Κίνα: Σε χαμηλό – ρεκόρ η αύξηση των δανείων

Η αύξηση των δανείων στην Κίνα επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνεχίζει να επιβαρύνει τη ζήτηση για δάνεια. Τα δάνεια σε κινεζικό νόμισμα αυξήθηκαν κατά 10,4% τον μήνα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ποσοστό που είναι το πιο χαμηλό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2003.

Η ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν επίμονα αδύναμη την περασμένη χρονιά. Η συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος κάποτε αφορούσε σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των δανείων, περιορίζει τη ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια. Παράλληλα, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση καθιστά πολλές εταιρείες απρόθυμες να αναπτυχθούν, ενώ οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε εργολάβους, καθώς πολλοί έχουν κηρύξει πτώχευση. 

Τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν νέα δάνεια ύψους 1,2 τρισ. γιουάν τον μήνα, έναντι 1,4 τρισ. γιουάν που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις εκτιμήσεις για νομισματική χαλάρωση. 

Κίνα: Σε χαμηλό – ρεκόρ η αύξηση των δανείων-1

«Η χαλαρή χρηματοδότηση ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της. Αναμένουμε μείωση του επιτοκίου ήδη από τη Δευτέρα», έγραψε σε σημείωμά του ο David Qu της Bloomberg Economics.

Ο δείκτης προσφοράς χρήματος M1 της Κίνας επεκτάθηκε κατά 1,3%, κατέγραψε δηλαδή τον ίδιο ρυθμό όπως και τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος ήταν ο βραδύτερος των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Ο συνεχιζόμενος αποπληθωρισμός των τιμών καταναλωτή και παραγωγού μειώνει επίσης την πιστωτική αύξηση, η οποία μετράται σε ονομαστικούς όρους. Οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο κατέγραψαν το μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 2009 λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τη στήριξη της οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες, διοχετεύοντας ρεκόρ ποσότητας μετρητών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με δάνεια και με κεφάλαια χαμηλού κόστους ύψους σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες με στόχο τη χρηματοδότηση έργων στέγασης και υποδομών. Πλέον οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση αυξάνονται μετά τις μέτριες μειώσεις των επιτοκίων πέρυσι, οι οποίες απέτυχαν να ανακόψουν την πτώση των τιμών καταναλωτή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Μείωση των εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας

Κίνα: Βάζει στον «πάγο» τις μειώσεις επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News