Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργεντινή: Ξεπέρασε το 200% ο πληθωρισμός – Βαθαίνει η κρίση

Αργεντινή: Ξεπέρασε το 200% ο πληθωρισμός – Βαθαίνει η κρίση

Ο πληθωρισμός στην Αργεντική σε ετήσια βάση άγγιξε το 211,4% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Αργεντινή με το νέο της πρόεδρο Χαβιέ Μιλέι. 

Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά μέσο όρο 25,5% συγκριτικά με την αύξηση 12,8% του Νοεμβρίου. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από το 1991, όταν η Αργεντινή άρχισε να εξέρχεται από μία περίοδο υπερπληθωρισμού. Ο χρόνιος υψηλός πληθωρισμός προέρχεται από την εξάρτηση των προηγούμενων κυβερνήσεων από την κοπή χρήματος για την χρηματοδότηση δαπανών – μία πρακτική που ο Μιλέι καταδίκασε στην προεκλογική εκστρατεία του. 

Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές εντάθηκαν το Δεκέμβριο, καθώς ο Μιλέι υποτίμησε το πέσο κατά 54%, επηρεάζοντας τις τιμές τροφίμων ιδιαίτερα. Οικονομολόγοι θεωρούν κορύφωση το ποσοστό του Δεκεμβρίου ή τουλάχιστον κοντά στην κορύφωση. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Αργεντινής θα συρρικνωθεί 2,5% το 2024. 

Ο Μιλέι ξεκίνησε τη λεγόμενη «θεραπεία σοκ» με οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ο υπουργός Οικονομικών του Λουίς Καπούτο παρουσίασε μείωση δαπανών και φορολογικές αυξήσεις το Δεκέμβριο με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2024. Επίσης, ο Μιλέι προχώρησε σε σαρωτικό προεδρικό διάταγμα για την απορρύθμιση της οικονομίας σε μία σειρά από κλάοδυς.Ο πρόεδρος πάντως αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις για να εφαρμόσει το σχέδιό του, μεταξύ των οποίων νομικά ζητήματα που αφορούν το διάταγμα, την προγραμματισμένη γενική απεργία των συνδικάτων στα τέλη Ιανουαρίου και η μάχη για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων στο Κογκρέσο, όπου ο συνασπισμός του Μιλέι έχει μικρή μειοψηφία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Την εκταμίευση 4,7 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή ανήγγειλε το ΔΝΤ

Απομόνωση ή νέα εξωστρέφεια για την Αργεντινή;

Αργεντινή: Προτείνει ανταλλαγή χρέους πέσο αξίας άνω των 71 δισ.δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News