Business & Finance Παρασκευή 3/11/2023, 10:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω από το 62%

Τουρκία: Μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω από το 62%

Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο σε μια απρόσμενη εξέλιξη στον απόηχο της υπόσχεσης της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τις πιέσεις του κόστους με σφιχτή νομισματική πολιτική.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 61,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια ελαφρώς μικρότερη αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Παρασκευή. Μόνο δύο από τους 21 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν επιβράδυνση, ενώ η μέση πρόβλεψη ήταν για αύξηση 62,5%.

Αλλά και σε μηνιαία βάση καταγράφεται επιβράδυνση, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πάντως, η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2023 και το 2024, με τνν διοικητή Hafize Gaye Erkan να λέει ότι ο αποπληθωρισμός θα αρχίσει μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τουρκία: Μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού κάτω από το 62%-1

Η λίρα παρουσίασε μικρή μεταβολή μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Αν και το τουρκικό νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί, εξακολουθεί να χάνει λίγο πάνω από 3% έναντι του δολαρίου τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση στις αναδυόμενες αγορές φέτος.

«Εάν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες παραμείνουν υπό έλεγχο, οι επιδοτήσεις ενέργειας συνεχιστούν και δεν υπάρξουν απροσδόκητες αυξήσεις φόρων, η τάση επιβράδυνσης του μηνιαίου πληθωρισμού μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 65% και θα κορυφωθεί τον ερχόμενο Μάιο στο 75%. Η Erkan έδωσε το μήνυμα ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν το επίκεντρο των προσπαθειών της για να αντιστρέψει την κατάσταση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News