Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 07:19
ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΚΕΙ

«Το fake it till you make it δεν δικαιολογεί απάτες»: Στη φυλακή ο εμπνευστής της «νέας Tesla»

«Το fake it till you make it δεν δικαιολογεί απάτες»: Στη φυλακή ο εμπνευστής της «νέας Tesla»

Όταν ο Nikola Tesla πέθανε άφραγκος σε ένα μικρό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι 80 χρόνια μετά θα υπήρχαν δύο αυτοκινητοβιομηχανίες εισηγμένες στη Wall Street, οι οποίες θα τιμούν το όνομά του. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια μάλιστα θεωρείτο ότι η Nikola Motors -που φιλοδοξεί να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για τον τομέα των μεταφορών- θα είχε την ίδια, εκρηκτική πορεία με την Tesla. Η πρόβλεψη αυτή, όμως, απέχει πάρα πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα.

Το 2020, οι μετοχές της Nikola, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και κυψελών υδρογόνου, είχαν φτάσει μέχρι και τα 79,73 δολάρια. Την χρονιά εκείνη η εταιρεία είχε μπει στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq μέσω συγχώνευσης με εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC), προτού καν εμφανίσει έσοδα, αλλά με εξαιρετικές προοπτικές και ευρεία στήριξη από επενδυτές. Τότε, μάλιστα, είχε κλείσει και συμφωνία συνεργασίας ύψους 2 δισ. δολαρίων με την General Motors.

Τώρα, ανά διαστήματα υπάρχουν φημολογίες για χρεοκοπία, ενώ τους τελευταίους μήνες η αξία της μετοχής βρίσκεται σταθερά κάτω από το ένα δολάριο, έχοντας απομακρυνθεί προ πολλού από τα διψήφια νούμερα. 

Το χρονικό της πτώσης

Η δραματική πτώση από τις δόξες του 2020 αποδόθηκε εν μέρει στο «ξεφούσκωμα» της αγοράς και στον ενισχυμένο ανταγωνισμό του κλάδου. Ωστόσο, οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στον ιδρυτή της και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Trevor Milton, ο οποίος εξαπάτησε τους επενδυτές, λέγοντας επανειλημμένως ψέματα για την πρόοδο της εταιρείας στην τεχνολογία των ηλεκτρικών φορτηγών και υδρογόνου.

Ο Milton καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 4 χρόνια στη φυλακή (από αρχική ποινή 11 ετών που ζητούσαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς) και συνδέθηκε άρρηκτα με τις κακές οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, την ασταθή στρατηγική και τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις της.

«Το fake it till you make it δεν δικαιολογεί απάτες»: Στη φυλακή ο εμπνευστής της «νέας Tesla»-1
Το μοντέλο Nikola Tre FCEV (φωτ. Nikola)

«Ο Trevor Milton είπε ψέματα στους επενδυτές ξανά και ξανά – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση, στα podcast και στον Τύπο. Ωστόσο, η σημερινή ποινή θα πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση στους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και τα εταιρικά στελέχη παντού – το “fake it till you make it” δεν δικαιολογεί τις απάτες και εάν παραπλανάς τους επενδυτές σου, θα το πληρώσεις ακριβά», σχολίασε ο εισαγγελέας, Damian Williams.

Εκτός της φυλάκισης, κατασχέθηκαν ακίνητά του και κλήθηκε να καταβάλει 1 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα. Αφού εκτίσει την ποινή του θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας για τρία επιπλέον χρόνια.

Τα ψέματα προς τους επενδυτές

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς κατηγορούσαν το 2022 τον Milton για εσφαλμένες και παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με «σχεδόν κάθε πτυχή της δραστηριότητας» της εταιρείας. Ενδεικτικά, ο Milton είχε ισχυριστεί ότι το πρότυπο όχημα κυψελών υδρογόνου Nikola One «λειτουργεί πλήρως και δουλεύει, το οποίο είναι πραγματικά απίστευτο», παρότι στην πραγματικότητα έλειπαν σημαντικά κομμάτια και συστήματα, όπως ο κινητήρας και το σύστημα ελέγχου.

«Το fake it till you make it δεν δικαιολογεί απάτες»: Στη φυλακή ο εμπνευστής της «νέας Tesla»-2
φωτ. AP

Επίσης, το 2018 ο Milton ανήρτησε ένα βίντεο σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το φορτηγό φαινόταν να κινείται κανονικά σε ομαλό δρόμο. «Στην πραγματικότητα, για να γυριστούν αυτά τα βίντεο, το Nikola One ρυμουλκήθηκε στην κορυφή ενός λόφου, όπου ο “οδηγός” απελευθέρωσε τα φρένα και το φορτηγό κύλησε στην κατηφόρα, μέχρι που το σταμάτησαν μπροστά στην πινακίδα στοπ», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αυτή την εβδομάδα.

Ο Milton, που ίδρυσε την Nikola το 2014, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως διευθύνοντα συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2020, περίπου τρεις μήνες αφότου η εταιρεία μπήκε στον Nasdaq. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι επενδυτές έχασαν αθροιστικά τουλάχιστον 660 εκατ. δολάρια.

moneryeview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μια άγνωστη ιδιοφυΐα πίσω από ένα πασίγνωστο όνομα – Ποιος ήταν ο Nikola Tesla;

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Συνελήφθη η ιδρύτρια της startup που εξαπάτησε την JP Morgan

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News