Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 07:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes

Αφότου έγινε δημοφιλές αστείο στα διαδικτυακά «πηγαδάκια», η «κατάρα» της ετήσιας λίστας του Forbes με τους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους κάτω των 30 ετών (30 under 30) έφτασε και επίσημα στο ίδιο το Forbes. Αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό περιοδικό δημοσίευσε 10 ονόματα -από τα 10.000 που θα ήθελε στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει-, για τα οποία έχει μετανιώσει που μπήκαν στο 30 under 30.

«Πολλοί από όσους μπήκαν στη λίστα έγιναν τιτάνες της τεχνολογίας, CEOs ή ακόμη και δισεκατομμυριούχοι. Κάποιοι απεδείχθησαν άχρηστοι ή ακόμη χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό. Εξ ου και χρήστες του Χ αστειεύονταν ότι όσοι μπαίνουν στο 30 under 30 θα πρέπει να ελέγχονται πρώτα από τις αμερικανικές αρχές.

Πρώτος στη λίστα φιγουράρει η πιο πρόσφατη και ενδεχομένως μεγαλύτερη απογοήτευση της Σίλικον Βάλει. Ο λόγος για τον Sam Bankman-Fried, ο οποίος από τη λίστα του 2021 και με περιουσία άνω των 26 δισ. δολαρίων κατέληξε να έχει κριθεί ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας με ποινές 110 ετών στη φυλακή.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-1

Μαζί του και η Caroline Ellison, συνάδελφος και κατά καιρούς σύντροφος του Bankman-Fried, η οποία βρισκόταν ακόμη πιο πρόσφατα, το 2022, στο 30 under 30. Αν και αναμένεται να έχει ελαφρύτερη ποινή λόγω συνεργασίας με τις αρχές, η Elison επίσης αντιμετωπίζει ποινές έως 110 ετών στη φυλακή.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-2
Η Caroline Ellison

Από το «Hall of Shame» του Forbes δεν θα μπορούσε να λείπει η Charlie Javice (30 under 30 του 2019), η νεαρή που κατάφερε να εξαπατήσει την JP Morgan, καθώς την έπεισε να δώσει 175 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της fintech εταιρείας της, «φουσκώνοντας» κατά πολύ τα στοιχεία για τον αριθμό των πελατών της.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-3
Η Charlie Javice

Το Forbes «μετανιώνει» και για την ανάδειξη του Nate Paul στη λίστα του 2016, ο οποίος έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία του real estate αξίας 1 δισ. δολαρίων. Φέτος, κατηγορήθηκε για παραπλάνηση των πιστωτών, καθώς και για απάτη και συνωμοσία.

Από τη λίστα του 2013 έχει περάσει και ο Martin Shkreli, που έμεινε γνωστός ως ο «Pharma Bro». Το 2015 απασχόλησε το σύνολο του οικονομικού Τύπου όταν ανέλαβε CEO της Turing Pharmaceuticals και ανέβασε την τιμή του φαρμάκου Daraprim από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια. Αργότερα, του επιβλήθηκε 7ετής ποινή φυλάκισης, καθώς καταδικάστηκε για την εξαπάτηση επενδυτών σε δύο hedge funds.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-4
Ο Martin Shkreli

Στη λίστα της «ντροπής» βρίσκεται και ο Cody Wilson, ο οποίος ως φοιτητής νομικής έγινε γνωστός, αναρτώντας online τα σχέδια, ώστε να μπορέσει κανείς να «εκτυπώσει» με 3D printing ένα όπλο που λειτουργεί. Το 2019 κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση, αφότου πλήρωσε 500 δολάρια μέσω ιστοσελίδας για να συνευρεθεί με 16χρονη.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-5
Ο Cody Wilson

Επίσης, το Forbes μετανιώνει και για τον James O’Keefe της λίστας του 2012, ιδρυτή της συντηρητικής οργάνωσης Project Veritas, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση των δωρεών για ιδιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα πτήσεις με ιδιωτικά τζετ.

Απάτες, συνωμοσίες, υπεξαιρέσεις: Οι δέκα 30 under 30 για τους οποίους μετάνιωσε το Forbes-6
Ο James O’Keefe

Από τη λίστα του 2023, βρίσκεται η Phadria Prendergast, αρχισυντάκτρια του Women Of The City Magazine. Παραδόξως ήταν έρευνα του Forbes που αποκάλυψε ότι ζητούσε από πελάτες χρήματα, ώστε να διασφαλίσουν δημοσιότητα. Μάλιστα, το περιοδικό υποστηρίζει ότι έκλεψε επιπλέον από πελάτες της 195.000 δολάρια.

Η Steph Korey, συνιδρύτρια της εταιρείας αποσκευών Away είχε βρεθεί στη λίστα Under 30 του 2018, προτού διαρρεύσει ότι διεύθυνε ένα άκρως τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Το δημοσίευμα οδήγησε και στην παραίτησή της αργότερα.

Τέλος, στο «Hall of Shame» βρίσκεται ο Lucas Duplan, ιδρυτής της εταιρείας fintech Clinkle, η οποία «σήκωσε» 30 εκατ. δολάρια στον πρώτο (seed) γύρο χρηματοδότησης από μεγάλα ονόματα του επενδυτικού κόσμου. Στη συνέχεια χάθηκαν όλα, καθώς το πολυαναμενόμενο πλάνο του για ηλεκτρονικές πληρωμές δεν υλοποιήθηκε ποτέ μέσω κάποιου σωστού προϊόντος, οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν και οι επενδυτές απαίτησαν τα χρήματά τους πίσω.

*Οι φωτογραφίες από Associated Press

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Η κατάρα του Forbes «ξαναχτυπά»: Όσοι κατέληξαν από τα εξώφυλλα και τις λίστες, στη φυλακή

Συνελήφθη η ιδρύτρια της startup που εξαπάτησε την JP Morgan

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News