Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 14:01
UNCTAD

«Φρένο» στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τα ρεκόρ της πανδημίας – Το friendshoring και οι τάσεις του 2024

«Φρένο» στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τα ρεκόρ της πανδημίας – Το friendshoring και οι τάσεις του 2024

Απότομα «προσγειώθηκε» το παγκόσμιο εμπόριο από την κορύφωση των ετών της πανδημίας, παρουσιάζοντας συρρίκνωση της τάξης του 5% φέτος. Σύμφωνα με προβλέψεις της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το τοπίο για το 2024 στη διεθνή εμπορική σκηνή είναι θολό και το κλίμα απαισιόδοξο.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο εμπόριο θα διαμορφωθεί σε περίπου 30,7 τρισ. δολάρια φέτος, εμφανίζοντας πτώση 1,5 τρισ. δολαρίων (ή 5% όπως αναφέρθηκε παραπάνω) σε σχέση με το επίπεδο-ρεκόρ του 2022. Η διολίσθηση αποδίδεται στο εμπόριο προϊόντων, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 2 τρισ. δολαρια σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως, το εμπόριο των υπηρεσιών πρόκειται να σημειώσει αύξηση κατά περίπου 500 δισ. δολάρια, εν μέρει λόγω καθυστερημένης ανάκαμψης μετά την πανδημία. 

Στις μεγάλες οικονομίες παρατηρήθηκε σταθερή πτώση του εμπορίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με εξαίρεση τη Ρωσία, η οποία παρουσίασε αύξηση εισαγωγών, καθώς και τη Βραζιλία και την Ε.Ε., που κατέγραψαν ετήσια αύξηση στις εξαγωγές.

Θολό το τοπίο για το 2024

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 επικράτησαν πολλαπλές προκλήσεις για το διεθνές εμπόριο, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να καθορίζουν και τις τάσεις το νέο έτος. Σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της UNCTAD, η χαμηλή ανάπτυξη και οι μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η εξασθένηση του κλάδου της μεταποίησης, οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων είναι ανάμεσα στους παράγοντες που θα συνεχίζουν να επηρεάσουν τον παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου.

Επιπλέον, η επιμήκυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων, η αύξηση των επιχορηγήσεων και των εμπορικών δασμών, καθώς και η χαμηλή ζήτηση για ναυτιλιακές μεταφορές και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου το νέο έτος. Παρότι υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του 2024, το κλίμα είναι απαισιόδοξο. 

«Φρένο» στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τα ρεκόρ της πανδημίας – Το friendshoring και οι τάσεις του 2024-1

Αξίζει να σημειωθεί πως μία από τις τάσεις που παρατηρούνται από τα μέσα του 2022 και θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή εμπορική σκηνή είναι το λεγόμενο «friend-shoring». Πρόκειται για τη διαμόρφωση εμπορικών συνεργασιών με χώρες με παρόμοια γεωπολιτική στάση, έναντι της συνεργασίας με τις πλησιέστερες χώρες ή με τους φθηνότερους/καλύτερους προμηθευτές. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε απομάκρυνση από τη στρατηγική της διαφοροποίησης των εμπορικών εταίρων, μια μεταβολή που καταδεικνύει συγκέντρωση του παγκόσμιου εμπορίου σε λιγότερα χέρια.

Τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στη Ρωσία και η μείωση των κινδύνων στην εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των καίριων διμερών εμπορικών σχέσεων και κατ’ επέκταση στις δυναμικές σε άλλες οικονομίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες

Την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών ανακοίνωσε η G7

Η κλιματική κρίση «βαραίνει» το εμπόριο – Το παράδειγμα της Διώρυγας του Παναμά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News