ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Chris Cox (Citi): Το παγκόσμιο εμπόριο πλησιάζει σε μια «νέα κανονικότητα»

Chris Cox (Citi): Το παγκόσμιο εμπόριο πλησιάζει σε μια «νέα κανονικότητα»

Την εκτίμηση ότι το εμπόριο προσεγγίζει μια «νέα κανονικότητα», έπειτα από την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές και τους πολέμους, εκφράζει ο Chris Cox, Global Head of Trade της Citi, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να υποχωρούν.  Οι προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος οδηγούν σε μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να σχεδιάζουν καλύτερα τη στρατηγική τους, φέρνοντας την ψηφιοποίηση των εμπορικών ροών σε πρώτο πλάνο, σημειώνει. Σε συνέντευξή του στο MR, μιλά για τις αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και για την  ενσωμάτωση των αρχών ESG στα κριτήρια χρηματοδότησης αυτού του κομματιού της οικονομίας. 

Κατά την άποψή σας, οι επιχειρηματικές στρατηγικές έχουν επηρεαστεί από τις διάφορες διαταραχές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, πχ. την υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, τις πολιτικές συγκρούσεις και τους πολέμους -ακόμη και στην Ευρώπη-, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού; Με ποιο τρόπο; Βλέπετε κάποιο σημάδι ισορροπίας 

Ναι, οι ροές έχουν διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό.  Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον covid, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας έκρηξης στο εμπόριο, καθώς ξαναδημιουργήθηκαν αποθέματα. Όμως, οι αλυσίδες εφοδιασμού πιέστηκαν ξανά από τα τρομερά γεγονότα στην Ουκρανία.  Στον απόηχό τους, παρατηρήσαμε ζητήματα ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας. Επιπροσθέτα αυξήθηκαν τα επιτοκια και τα spreads, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανταποκρίθηκαν στην αύξηση του πληθωρισμού.  Ας ελπίσουμε οτι προσεγγίζουμε μια «νέα κανονικότητα» με τα σημάδια των πληθωριστικών πιέσεων να αρχίσουν να υποχωρούν. Σε εταιρικό επίπεδο, οι στρατηγικές χρηματοδότησης του εμπορίου έπρεπε να διαχειριστούν την ανθεκτικότητα των logistics αλλά και την ανθεκτικότητα της χρηματοδότησής τους.  Με τη ζήτηση χαμηλότερη το 2023, η πίεση έχει χαλαρώσει κάπως.  Ωστόσο και οι δύο αυτές προϋποθέσεις έχουν συνεισφέρει στη διαφάνεια και τη άμεση διαθεσιμότητα των πληροφοριών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να σχεδιάζουν με σιγουριά – και αυτό έχει φέρει στο επίκεντρο την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εμπορικών ροών.

Πώς επηρεάζει η στρατηγική του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων τις επιχειρηματικές αποφάσεις και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων;

Ο υψηλότερος πληθωρισμός και κατά συνέπεια, η πολιτική υψηλότερων επιτοκίων είχαν αρνητική επίδραση στη ζήτηση.  Σε πολλές χώρες, οι δείκτες μεταποίησης PMI παρέμειναν αρνητικοί ενώ σε άλλες δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πιο συντηρητική διαχείριση των αποθεμάτων καθώς επίσης, και πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στους αγοραστές και τους προμηθευτές για να βελτιώσουν τον κύκλο παραγγελίας-παράδοσης, και να ελέγχουν καλύτερα τα αποθέματά τους.

Chris Cox (Citi): Το παγκόσμιο εμπόριο πλησιάζει σε μια «νέα κανονικότητα»-1

Ποιος είναι ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου; Μπορούν να προσαρμόσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος σε επίπεδο καταναλωτή; 

Σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε έντυπα έγγραφα με περιορισμένη εναρμόνιση μεταξύ χρηματοροών και κινήσεων αγαθών/υπηρεσιών.  Η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των μη αυτοματοποιημένων διαδικασιών που συμβάλλουν σε τριβές και κατακερματισμό στη χρηματοδότηση του εμπορίου. Χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), όπως η μηχανική μάθηση (ΜΜ) και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (ΕΦΓ) θα βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση των υπαρχόντων έντυπων εγγράφων και στην εξαγωγή πληροφορίας για αυτοματοποιημένη επεξεργασία.

Στη χρηματοδότηση του εμπορίου, οι διαδικασίες της κανονιστικής συμμόρφωσης και της αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου που σήμερα, αν και βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εκτελούνται με μη αυτοματοποιημένες διαδικασίες, μπορούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιηθούν εύκολα και να καταστούν πιο αποτελεσματικές.

Κατά την άποψή σας, η ενσωμάτωση των αρχών ESG στα κριτήρια χρηματοδότησης του παγκόσμιου εμπορίου καθιστά το εμπόριο πιο αποτελεσματικό και ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι εταιρείες;  Μπορούν οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να ακολουθήσουν; Τι γίνεται με τις οικονομίες που κυριαρχούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;

Η εμπορική χρηματοδότηση βοηθά στη μεταφορά αγαθών σε όλο τον κόσμο. Επομένως, η κατανόηση του αποτυπώματος ESG αυτών των αγαθών και των διαφορετικών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρίες.  Πρακτικές όπως αν μία εταιρία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά, εμπορεύματα υπεύθυνης προέλευσης ή χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικές διαδρομές και τρόπους μεταφοράς, μπορούν τελικώς να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ανθεκτικών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να βοηθήσουν μικρότερες εταιρίες να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι, μοιράζοντας με τους προμηθευτές τους την εμπειρία τους και βέλτιστες πρακτικές και χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το supply chain finance, που μπορεί να δώσει κίνητρα στους προμηθευτές να δεσμευθούν σε μια πορεία βελτίωσης των ESG μετρήσεών τους. Το κλειδί για να γίνει αυτό το ταξίδι προσβάσιμο σε μικρές και μεσαίες εταιρίες είναι η προτεραιοποίηση των πιο κρίσιμων παραγόντων για τις ίδιες, όπου η προβολή των επιδόσεων βιωσιμότητας μπορεί να κάνει τη διαφορά.  Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες που ταυτόχρονα εξοικονομούν κόστος και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως η μείωση των αποβλήτων, η εξεύρεση συντομότερων διαδρομών ταξιδιού ή η αποδοτικότερη χρήση ενέργειας. Η χρηματοδότηση του εμπορίου μπορεί να επιτρέψει ακόμη και στις μικρές επιχειρήσεις να δανείζονται σχετικά φθηνά για τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Διχασμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ο χάρτης των δύο στρατοπέδων

Lagarde: Κατακερματίζεται η παγκόσμια οικονομία – Οι προκλήσεις

Οι συνδετικοί κρίκοι: Οι 5 οικονομίες που ενώνουν τον πλανήτη σε καιρούς αποπαγκοσμιοποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News