Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 21:07
BUSINESS & FINANCE

Την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών ανακοίνωσε η G7

Την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών ανακοίνωσε η G7

Την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών αποφάσισε η G7, η οποία μελετά διάφορες προτάσεις για τον τρόπο περιορισμού των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών. Σύμφωνα, όμως με την ανακοίνωση, η απόφαση που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου θα ακολουθείται από σταδιακούς περιορισμούς στις έμμεσες εισαγωγές ρωσικών πολύτιμων λίθων από την 1η Μαρτίου περίπου.

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διαμαντιών, αλλά περιμένει τον συντονισμό από την G7 για να προχωρήσει.

Η G7 θα θέσει σταδιακά περιορισμούς στις έμμεσες εισαγωγές από μια στοχευμένη ημερομηνία, τον Μάρτιο, και θα εισαγάγει έναν «ισχυρό μηχανισμό επαλήθευσης και πιστοποίησης με βάση την ιχνηλασιμότητα» για τα ακατέργαστα διαμάντια εντός της G7 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα διαμάντια για βιομηχανική χρήση.

Η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό των γυαλισμένων λίθων (στοιχείο που περιλαμβάνεται στις προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας από το Βέλγιο που σχεδιάστηκε για λογαριασμό της ΕΕ), ούτε αναφέρει το μέγεθος καρατίων.

Τα διαμάντια αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό τομέα του Βελγίου. Η Αμβέρσα αποτελεί τον κύριο κόμβο στο εμπόριο διαμαντιών στον κόσμο και οι περισσότεροι ακατέργαστοι λίθοι του κόσμου διέρχονται από το λιμάνι της, παρόλο που πλέον κόβονται κυρίως στην Ινδία.

«Χαίρομαι που η G7 εφάρμοσε τις κεντρικές αρχές της βελγικής πρότασης», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander de Croo.

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα στο πρωτοποριακό έργο που ξεκίνησε το Βέλγιο πριν από 25 χρόνια για την καταπολέμηση των «διαμαντιών αίματος». Η δήλωση της G7 προσφέρει στον τομέα των διαμαντιών της Αμβέρσας μια μοναδική ευκαιρία να εξελιχθεί περαιτέρω σε κέντρο εμπορίας «καθαρών» διαμαντιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News