Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 12:04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Eurostat: Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, έπειτα από το άλμα του 3,8% που είχε κάνει τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η άνοδος των τιμών συνέχισε να επιβραδύνεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και με ταχύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στο μπλοκ έφτασε σε χαμηλό τουλάχιστον δύο ετών, στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως η πλειονότητα των χωρών παρουσίασε μικρή ή μεγάλη αποκλιμάκωση στην άνοδο των τιμών αυτό τον μήνα. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέχισαν να τροφοδοτούν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, τον πληθωρισμό, καταγράφοντας άνοδο 6,9% τον Νοέμβριο έναντι 7,4% τον Οκτώβριο. Ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 4% έναντι 4,6% τον προηγούμενο μήνα και τα μη ενεργειακά αγαθά με 2,9% έναντι 3,5% τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, στον τομέα της ενέργειας συνεχίστηκε η πτωτική πορεία, με υποχώρηση 11,5% έναντι -11,2% τον Οκτώβριο.

Eurostat: Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε για τέταρτο συναπτό μήνα και μάλιστα σημαντικά στο 3,6% από 4,2%. Πρόκειται για έναν δείκτη που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για τις υποκείμενες πιέσεις στην ακρίβεια και κατά συνέπεια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Χάρη στη θετική εικόνα που σκιαγραφείται στο πεδίο του πληθωρισμού, οι traders ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ νωρίτερα από το αρχικά προσδοκώμενο και παρότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για παρατεταμένο διάστημα. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ανέβει εκ νέου προσωρινά μέσα στους επόμενους μήνες, προτού συνεχίσει ξανά την πτωτική πορεία.

Παράλληλα, η οικονομία του μπλοκ επιβραδύνεται με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο και τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ να βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης με βαρίδι τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Η μάχη εναντίον του πληθωρισμού πηγαίνει καλά – Δεν έχει τελειώσει

Από παντού «κόβουν» οι Έλληνες: Λιγότερα χρήματα και για τρόφιμα εξετάζουν οι μισοί

Τζεντιλόνι: Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα αντισταθμίζει τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News