Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 10:28
ΟΗΕ

Σε ρεκόρ 32 τρισ. το διεθνές εμπόριο – Επιβράδυνση το 2023

Σε ρεκόρ 32 τρισ. το διεθνές εμπόριο – Επιβράδυνση το 2023

Επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αγγίξει φέτος η αξία του παγκόσμιο εμπορίου, καταγράφοντας αύξηση 12% στα 32 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία όμως προειδοποιεί για επιβράδυνση το 2023.

«Η σημαντική ανάπτυξη του εμπορίου κατά τη διάρκεια του έτους οφείλεται ιδίως στην άνοδο της αξίας των ενεργειακών προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Το εμπόριο προϊόντων εκτινάχθηκε στα 25 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση περίπου 10% σε σχέση με το 2021. Επίσης, το εμπόριο υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τα 7 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Προβλέψεις

Για το 2023, ο αρμόδιος βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο αναμένει ότι η αξία των εμπορεύσιμων προϊόντων προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό θα μειωθεί. Αυτό αποδίδεται στην επίπτωση των γεωπολιτικών εντάσεων, της χαμηλότερης ανάπτυξης, των υψηλότερων τιμών στα προϊόντα και του ύψους-ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους. Σε ό,τι αφορά τον όγκο όμως, παρατηρεί ότι «το εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του 2022, σε μία ένδειξη ανθεκτικής παγκόσμιας ζήτησης».

Βέβαια, η ασθενέστερη ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός εκτιμάται πως θα επιβαρύνουν τον τομέα του εμπορίου το 2023. «Ενώ οι προοπτικές του διεθνούς εμπορίου παραμένουν αβέβαιες, οι αρνητικοί παράγοντες φαίνεται πως ξεπερνούν τις θετικές τάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα στο δεκάμηνο – Αύξηση 63,2%

Ο κίνδυνος κερδοσκοπίας στις αγορές σιτηρών

ΔΝΤ: Το roller coaster του παγκόσμιου χρέους – Παραμένει υψηλότερα από το 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News