Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκουρού της υβριδικής εργασίας: Γιατί η ΑΙ απειλεί την τηλεργασία

Γκουρού της υβριδικής εργασίας: Γιατί η ΑΙ απειλεί την τηλεργασία

Πολύ πριν η πανδημία καταστήσει κανονικότητα την εργασία από το σπίτι, ο Nicholas Bloom, καθηγητής οικονομικών είχε εντρυφήσει στο ζήτημα. Αλλά ακόμα και ο μεγαλύτερος ακαδημαϊκός υποστηρικτής της υβριδικής εργασίας δηλώνει έκπληκτος από τη διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο.

Η πιο πρόσφατη έρευνά του δείχνει ότι το 60% των Αμερικανών και των Βορειοευρωπαίων δεν έχουν πια την επιλογή της τηλεργασίας με χαρακτηριστικά παραδείγματα όσους εργάζονται σε εστιατόρια ή οδηγούν οχήματα για να ζήσουν. Άλλο ένα 30% ακολουθούν ένα υβριδικό μοντέλο, καθώς εργάζονται κυρίως από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ το υπόλοιπο 10% των εργαζομένων δουλεύουν πλήρως από απόσταση. «Οι εργαζόμενοι συνήθως θέλουν να εργάζονται από το σπίτι περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα», δηλώνει.

Για τον Bloom, δύο ημέρες στο σπίτι είναι η χρυσή τομή. «Σκεφτείτε μια τυπική εβδομάδα: Δευτέρα, Παρασκευή είμαι στο σπίτι. Γλιτώνω τη μετακίνηση. Είναι ήσυχα, επαναφορτίζω τις μπαταρίες μου. Έχω χρόνο για email, διάβασμα, γράψιμο», δήλωσε. «Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, είμαι στο γραφείο – πολύ καθοδήγηση, πολλές συναντήσεις και παρουσιάσεις».

Ο Bloom μίλησε στο Bloomberg σχετικά με το πως εξελίσσεται η επανάσταση της τηλεργασίας και γιατί οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι  κινδυνεύουν περισσότερο να αντικατασταθούν από ρομπότ.

Αποκαλέσατε αυτό που βιώνουμε ένα μαζικό κοινωνικό πείραμα στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η ταχύτητα και η κλίμακά του είναι αυτό που προκαλεί έκπληξη, σωστά;

Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τόσο σημαντικό και μάλιστα τόσο γρήγορα πιθανώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε εκατομμύρια άνδρες πήγαν να πολεμήσουν και εκατομμύρια γυναίκες κλήθηκαν να εργαστούν σε εργοστάσια, καταστήματα, κυβερνητικές θέσεις. Και η κοινωνία ανακάλυψε αυτό που είναι προφανές τώρα – αλλά δεν ήταν προφανές τότε – ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτές τις δουλειές εξίσου καλά με τους άνδρες και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα. Αυτό συνεχίστηκε. Οι άνδρες επέστρεψαν, αλλά η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατακόρυφα. 

Μόνο με αυτό το γεγονός μπορεί να συγκριθεί αυτό που προκάλεσε η πανδημία, όταν όλοι γύρισαν και είπαν: «Ουάου, η εργασία από το σπίτι μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά θα έπρεπε να την ασκούμε πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν».

Με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας, πόσο θα επηρεαστεί το μέλλον της εργασίας από το σπίτι και η ασφάλεια της εργασίας μας;

Αν δουλεύετε με το υβριδικό μοντέλο, πηγαίνετε στο γραφείο ας πούμε τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανόν να σας βοηθάει. Σας κάνει πιο παραγωγικούς. Σας βοηθάει να κάνετε σχέδια και να γράφετε.  Έτσι, για τους υβριδικούς εργαζόμενους, δεν βλέπω βραχυπρόθεσμα να αποτελεί πραγματικά απειλή. Αν μη τι άλλο, ίσως να λειτουργεί υποστηριστικά ως προς το αντικείμενο της εργασίας τους.  Είναι πολύ διαφορετικό, όμως, αν δουλεύεις πλήρως από απόσταση.  Η τεχνητή νοημοσύνη ενδεχομένως – ιδίως αν κάνετε μια επαναλαμβανόμενη και σχετικά βασική εργασία – θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη δουλειά σας. 
Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό ή η οπτική πλευρά της ή η φωνή που χρησιμοποιεί είναι πραγματικά σε πολύ καλό επίπεδο. Αν η συνέντευξη γινόταν μέσω μιας κλήσης στο Zoom, θα μπορούσα μια χαρά να ήμουν ΑΙ. Θα το καταλαβαίνατε αν δεν απαντούσα σε μια ερώτηση πολύ καλά. Δια ζώσης, όμως, το ρομπότ που με αντικαθιστά είναι εξαιρετικά αδέξιο και δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει.  Αν σκεφτείτε την καταχώρηση δεδομένων, τα τηλεφωνικά κέντρα, το HR, τη μισθοδοσία – πολλά από τέτοιου είδους επαγγέλματα μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια.

Ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό στοιχείο που ανακαλύψατε σε όλη αυτή την έρευνα;

Είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει λειτουργήσει τόσο πολύ. Αν με ρωτούσατε παλαιά: «Στην περίπτωση μιας παγκόσμιας πανδημίας που όλοι αναγκάζονταν να πάνε σπίτι τους, τι θα συνέβαινε;». Πιθανότατα θα απαντούσα ότι θα επικρατούσε χάος. Η οικονομία θα κατέρρεε. Ωστόσο, λειτούργησε εκπληκτικά καλά. Μέχρι το 2023, θα είμαστε μάλλον καλύτερα. Η παραγωγικότητα είναι λίγο μεγαλύτερη επειδή κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν με το υβριδικό μοντέλο. Οπότε έχω μείνει έκπληκτος από το πόσο καλά έχει λειτουργήσει και σε κάνει να σκέφτεσαι, τι άλλο υπάρχει εκεί έξω που θα έπρεπε να αλλάξουμε;

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το Νο. 1 χαρακτηριστικό που αναζητούν οι CEO στους υπαλλήλους

Τρεις συμβουλές για να μην επηρεάζουν την απόδοσή σας στη δουλειά, οι παγκόσμιες αναταραχές 

Και όμως, οι millennials δεν θέλουν προαγωγές – Τι συμβαίνει;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News