Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε ράλι οι τραπεζικές μετοχές μετά την αναβάθμιση από την S&P

Τουρκία: Σε ράλι οι τραπεζικές μετοχές μετά την αναβάθμιση από την S&P

Οι μετοχές των τραπεζών της Τουρκίας σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων αφότου ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χωράς σε θετικές, εν όψει των αλλαγών στη νομισματική πολιτική. 

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων τραπεζών της Τουρκίας, σημείωσε άνοδο έως και 4,6% σήμερα. Τα κέρδη της Παρασκευής θέτουν τον τραπεζικό δείκτη σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 8 Σεπτεμβρίου. Τα κρατικά ομόλογα ενισχύονται επίσης, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 55 μονάδες βάσης στο 27,2%, ενώ τα CDS εμφανίζουν ελάχιστες μεταβολές. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε θετικές από σταθερές, ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του κράτους σε Β, αργά την Πέμπτη. Η S&P είπε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί «εάν βελτιωθούν τα αποτελέσματα του ισοζυγίου πληρωμών και αυξηθούν οι εγχώριες αποταμιεύσεις σε τουρκικές λίρες», μεταδίδει το Bloomberg.

Η αιφνιδιαστική αναθεώρηση της S&P «θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Orkun Godek, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στρατηγικής και έρευνας στην Deniz Investment.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνοτουρκικά: Ο πήχυς της Αθήνας, το άνοιγμα Ερντογάν και το ευρωπαϊκό μήνυμα

Τουρκία: Άλμα στις τραπεζικές μετοχές – Προβλέψεις BofA για μεγάλα κέρδη

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει στο 40% το επιτόκιο αναφοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News