Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Άλλη μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Τουρκία: Άλλη μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό

Μία ακόμα μεγάλη αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ενώ σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να συσφίξει ακόμα περισσότερο την νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει τη χρονιά κοντά στο 70%.

Η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, υπό την Hafize Gaye Erkan, ανέβασε τα επιτόκια στο 35% από 30%, όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Η συνοδευτική ανακοίνωση επανέλαβε ακριβώς όσα έλεγε και τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας ότι «η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, με  έγκαιρο και σταδιακό τρόπο, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

«Ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσω της λήψης πρόσθετων βημάτων για την αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων σε τουρκική λίρα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Με αυτή την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο ενός κύκλου νομισματικής σύσφιγξης που μετρά μήνες, η Τουρκία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Από την επανεκλογή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα επιχειρεί να αντιστρέψει αυτές που ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek έχει περιγράψει σαν «στρεβλώσεις πολιτικής», που απομάκρυναν τους ξένους επενδυτές και προκάλεσαν μια σειρά από νομισματικές κρίσεις.

Όμως, ενώ το βασικό επιτόκιο έχει αυξηθεί από το μόλις 8,5% που ήταν όταν ανέλαβε η Erkan, τον Ιούνιο, το επίσημο κόστος δανεισμού  παραμένει πολύ χαμηλότερο από το μηδέν, όταν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό.

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Simsek, λένε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η νομισματική πολιτική είναι πιο σφικτή από ό,τι δείχνουν τα επιτόκια και καλούν τους επενδυτές να εστιάσουν περισσότερο στις αποδόσεις των καταθέσεων σε σχέση με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Οι καταθέσεις διάρκειας έως τριών μηνών, δίνουν κατά μέσο όρο επιτόκιο σχεδόν 45%, την ώρα που η κεντρική τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 33% έως τα τέλη του 2024.

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας λαμβάνονται με φόντο την αύξηση των κινδύνων, έπειτα και από την σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς. Η ανακοίνωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής αναγνώρισε την απειλή αυτή, σημειώνοντας ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις φέρνουν κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, λόγω των τιμών του πετρελαίου».

Πραγματικά, οι τιμές του Brent έχουν εκτιναχθεί περίπου 5 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν στα 90 δολάρια από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις.  Ο πόλεμος απειλεί να επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε μεγάλους εισαγωγείς ενέργειας όπως είναι η Τουρκία και θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις αυξήσεις επιτοκίων που αναμένονται μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Εκρηκτικός πληθωρισμός – Στο 73% το outlook για το 2024

Τουρκία: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 5%

Δήλωση-έκπληξη από Ερντογάν: Στηρίζει τις αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News