Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πού εντοπίζει φούσκα ο πρόεδρός της, Colm Kelleher

UBS: Πού εντοπίζει φούσκα ο πρόεδρός της, Colm Kelleher

Για την εμφάνιση ενδείξεων φούσκας στα δάνεια που χρηματοδοτούν εξαγορές επιχειρήσεων προειδοποιεί ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μία επενδυτική φούσκα που συνεχίζεται», είπε ο Kelleher στο FT Global Banking Summit στο Λονδίνο, αναφερόμενος στο λεγόμενο private credit, την πρακτική όπου κάποιος δίνει δάνειο ώστε ένα private equity fund να εξαγοράσει μια μη εισηγμένη εταιρεία.  «Χρειάζεται μόνο ένα πράγμα για να πυροδοτηθεί μια κρίση θεματοφυλακής», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το private credit έχει γίνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές εργαλείο χρηματοδότησης για τα private equity funds, καθώς οι τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό, εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και μείωσης της διάθεσης για ρίσκο. Όπως σημειώνει το Bloomberg, κάποιες τράπεζες ανησυχούν για αυτή τη στροφή, καθώς η έκδοση αυτού του είδους των δανείων –και μετά η πώλησή τους σε άλλους επενδυτές- αποτελεί μια ισχυρή πηγή εσόδων για αυτές.

Ο Kelleher ενώνει τη φωνή του με άλλες προσωπικότητες του finance που επίσης έχουν εκφράσει τέτοιες ανησυχίες. Στελέχη της Pimco είπαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν εποπτεύεται αρκετά και δεν είναι διαφανής.

Όμως, ο Blair Jacobson, της Ares Management Corp. απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. «Δεν υπάρχει καμία φούσκα στο private credit», είπε στο Bloomberg.

Η αγορά του private credit έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2015, φτάνοντας να αποτελεί μία βιομηχανία 1,6 τρισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακά άμεσα δάνεια προς μικρότερες εταιρείες, χρηματοδότηση εξαγορών καθώς και δάνεια για ακίνητα και υποδομές.

Την περασμένη εβδομάδα, private credit funds παρείχαν δάνειο-ρεκόρ 4,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Adevinta ASA.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Αυτές είναι οι 7 τάσεις που θα καθορίσουν το 2024

Deutsche Bank: Βλέπει την οικονομία στα όρια της ύφεσης αλλά τις αγορές στο +12% για το 2024

UniCredit: Αδύναμη ανάπτυξη, μειώσεις επιτοκίων και +10 οι μετοχές το 2024 – Τι λέει για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News