Business & Finance Σάββατο 11/11/2023, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EIU: Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών – Έρχονται χρεοκοπίες

EIU: Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών – Έρχονται χρεοκοπίες

Στο επίκεντρο επανέρχεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, προμηνύοντας δυσκολίες, αλλά και κινδύνους για ανεπτυγμένες και ιδίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU). Ο ερευνητικός βραχίονας του Economist διαβλέπει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2024, ενόσω η διεθνής ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των «σφιχτών» πιστωτικών συνθηκών.

Ήδη, το κόστος δανεισμού για πολλά κράτη έχει εκτιναχθεί σε πολυετή υψηλά, ως αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων στη διεθνή αγορά ομολόγων από επενδυτές που «χώνεψαν» το μήνυμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ότι τα επιτόκια αναφοράς θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες ακόμη σε αυτά τα πρωτοφανή επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλά εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πορεία του πληθωρισμού και των επόμενων κινήσεων στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, αυτό σημαίνει πως οι πιστωτικές συνθήκες διεθνώς θα «σφίξουν» περαιτέρω, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να προβούν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

«Καμπανάκι» για χρεοκοπίες

Σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι συνθήκες για έκδοση ομολόγων και εξυπηρέτηση του χρέους θα δυσκολέψουν για τις κυβερνήσεις. Έπειτα από χρόνια άπλετης δημοσιονομικής στήριξης, η σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα συνεχίσει να απασχολεί τους επενδυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, αυτό αφορά ιδίως χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και ελλιπές όραμα βελτίωσης των κρατικών ταμείων, όπως η Ιταλία. Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, δεδομένης της κλιμάκωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και της αύξησης του ποσοστού του χρέους προς το ΑΕΠ.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως, διατρέχουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και ιδίως στην Αφρική, όπου οι αναλυτές του EIU θεωρούν πιθανό να υπάρξουν χρεοκοπίες. Οι χώρες αυτές είναι εκτεθειμένες σε υψηλά επίπεδα χρέους, τεράστια κόστη εξυπηρέτησης εξωτερικού δανεισμού και βεβαρημένα κρατικά ταμεία. Τους κινδύνους αυτούς εντείνουν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με πολλαπλούς πιστωτές για την αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Σύμφωνα με το EIU, στη Λατινική Αμερική ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Αργεντινής και του Εκουαδόρ, που ενδέχεται να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ιδίως εάν οι πολιτικές γίνουν λιγότερο φιλικές προς την αγορά και μπουν εμπόδια στην εξωτερική χρηματοδότηση. Στην Ασία, διαφαίνονται αντίστοιχα προβλήματα στις χώρες του Νότου, όπως τις Μαλδίβες, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Μικραίνει το δημοσιονομικό περιθώριο

Πάντως, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να απορροφήσει σημαντικό μερίδιο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, περιορίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για πιο ποιοτικές επενδύσεις, όπως στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Ήδη η άνοδος του κόστους δανεισμού επιδεινώνει τις προοπτικές έκδοσης ομολόγων για χώρες με υψηλά χρέη. Έτσι, το EIU τονίζει ότι εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, των νέων διεθνών προκλήσεων ασφαλείας και των στόχων πράσινης μετάβασης, οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν νέες πηγές εσόδων, ώστε να χρηματοδοτήσουν τους νέους τομείς προτεραιότητας, όπως την άμυνα. 

Ήδη οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί στη φορολόγηση των υπερκερδών από τράπεζες ή εταιρείες ενέργειας. Τα μέτρα αυτά, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU δεν αρκούν, ώστε να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση στα κρατικά ταμεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι πλούσιες χώρες έπεσαν στην παγίδα του χρέους – Οι φόβοι της αγοράς ομολόγων

Τα χρέη αυξάνονται: Έρχεται νέα κρίση; Οι επικίνδυνες χώρες

IIF: Συναγερμός για τα χρέη – Αυξήθηκαν κατά 100 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News