Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 12:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: Φρέναρε η ανάπτυξη παρά την τουριστική έκρηξη

Ισπανία: Φρέναρε η ανάπτυξη παρά την τουριστική έκρηξη

Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε η οικονομία της Ισπανίας το τρίτο τρίμηνο καθώς η πτώση στις επενδύσεις επισκίασε την έκρηξη του τουριστικού κύματος.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, έναντι 0,4% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερο από την πρόβλεψη για 0,2% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών. 

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που κατέγραψαν τις κορυφαίες επιδόσεις μετά την πανδημία εξαιτίας της ισχυρής τουριστικής ανάκαμψης λόγω και του αφύσικα ζεστού καιρού.

Ισπανία: Φρέναρε η ανάπτυξη παρά την τουριστική έκρηξη-1

Τα στοιχεία για το 2021 και το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον περασμένο μήνα – αποκαλύπτοντας ότι η οικονομία επέστρεψε στα προ-πανδημίας επίπεδα πέρυσι και όχι στα μέσα του 2023, όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. 

Επίσης, ο πληθωρισμός στη χώρα υποχώρησε πιο γρήγορα από ό,τι αλλού και σε κάποιο σημείο έπεσε κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Αλλά η αυστηρότερη νομισματική πολιτική απειλεί να πλήξει τα νοικοκυριά με υποθήκες κυμαινόμενου επιτοκίου και οι δυσμενείς επιδράσεις της βάσης υποδαυλίζουν και πάλι τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συρρικνώθηκε η παραγωγή κρασιού της Ευρώπης – Οι ανατροπές στην αγορά

Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών – ριζοσπαστικής αριστεράς για μείωση ωραρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News