Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 07:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 11 μικρές καθημερινές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων

Οι 11 μικρές καθημερινές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων

Συχνά όταν βλέπει κανείς κάποιον που έχει πετύχει, θεωρεί πως είναι ιδιοφυΐα στον τομέα του. Ωστόσο ο ψυχολόγος Adam Grant, έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του μελετώντας τις δυνάμεις που τροφοδοτούν την πρόοδο των ανθρώπων και διαπίστωσε ότι το μυστικό βρίσκεται στις καθημερινές συνήθειες που έχει κανείς. 

Ακολουθούν 11 μικρές συνήθειες που εφαρμόζουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι: 

1. Αναζητούν τις δυσκολίες 

Αντί να προσπαθούν απλώς να μάθουν κάτι, βάζουν στόχο να αισθανθούν άβολα. Η επιδίωξη της δυσφορίας τους βάζει σε έναν ταχύτερο δρόμο προς την ανάπτυξη. Αν θέλει κανείς να κάνει κάτι σωστά, πρέπει πρώτα να αισθανθεί ότι κάτι πάει λάθος.

2. Περιμένουν ότι θα κάνουν λάθη 

Οι πετυχημένοι άνθρωποι, βλέπουν την αποτυχία ως μέρος της διαδρομής τους προς την κορυφή. Έτσι θέτουν ένα στόχο λαθών που μπορούν να κάνουν μέσα στη μέρα. Όσο περισσότερα λάθη κάνουν, τόσο πιο γρήγορα θα μάθουν από αυτά και θα γίνουν καλύτεροι. 

3. Ζητούν συμβουλές, όχι ανατροφοδότηση

Η ανατροφοδότηση (feedback) είναι οπισθοδρομική — οδηγεί τους ανθρώπους να επικρίνουν αυτόν που τους τη ζητάει ή να ζητωκραυγάζουν για αυτόν. Αντιθέτως οι συμβουλές είναι στραμμένες προς το μέλλον και οδηγούν τους ανθρώπους στην καθοδήγηση. 

Μία ερώτηση που θα μετατρέψει τις συμβουλές σε ανατροφοδότηση είναι η εξής: «Ποιο είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;»

4. Γνωρίζουν ποιον αξίζει να ακούσουν 

Οι πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο καθένας έχει από μία άποψη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζει να τις ακούσουν όλες. Αντιθέτως, επιλέγουν αυτές  που θα τους πάνε ένα βήμα παραπέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άποψη ενός μέντορα, ο οποίος έχει σχετική εξειδίκευση, δηλαδή είναι αξιόπιστος, τους γνωρίζει, άρα είναι εξοικειωμένος με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και φυσικά θέλει το καλύτερο για εκείνους. 

5. Στοχεύουν στην αριστεία, όχι την τελειότητα

Οι πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η πρόοδος προέρχεται από τη διατήρηση υψηλών προτύπων, όχι την εξάλειψη κάθε ελαττώματος. Όσοι θέλουν να φτάσουν στην κορυφή, θα πρέπει να προσδιορίσουν κάποιες ελλείψεις που μπορούν να αποδεχθούν ότι θα έχουν. Θα πρέπει να σκεφτούν που πρέπει να εστιάσουν για να γίνουν οι καλύτεροι, και πού μπορούν να συμβιβαστούν με το να είναι απλώς αρκετά καλοί. 

Στο τέλος της ημέρας καλό θα ήταν να αναρωτιέται κανείς: Έκανα τον εαυτό μου καλύτερο; Βοήθησα κάποιον άλλο να γίνει καλύτερος; 

6. Είναι ο τελευταίος κριτής του εαυτού τους

Είναι προτιμότερο να απογοητεύει κανείς τους άλλους από το να απογοητεύει τον ίδιο του τον εαυτό. Πριν κυκλοφορήσει η δουλειά κάποιου, ο Grant προτείνει να αξιολογήσει αν τον αντιπροσωπεύει. 

7. Μετατρέπουν την καθημερινότητα σε πηγή καθημερινής χαράς

Για να διατηρήσουν το πάθος για αυτό που κάνουν, οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι μετατρέπουν την καθημερινότητά τους σε κάτι διασκεδαστικό. Πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο η βελτίωση δεξιοτήτων που θα τους φανούν χρήσιμες, μέσω απλών παιχνιδιών. 

8. Όταν είναι κολλημένοι, κάνουν πίσω για να προχωρήσουν

Όταν βρίσκεται κανείς σε αδιέξοδο, ίσως είναι καιρός να κάνει ένα βήμα πίσω, για να δει τη συνολική εικόνα και από εκεί, να βρει ένα νέο μονοπάτι που θα τον οδηγήσει στο στόχο του. Φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο οπισθοδρομεί, αλλά συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να προοδεύσει. 

9. Διδάσκουν αυτό που θέλουν να μάθουν

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς κάτι είναι να το διδάξει σε κάποιον άλλο. Ο λόγος είναι ότι το καταλαβαίνει καλύτερα αφού το εξηγήσει σε κάποιον άλλον — και το θυμάται καλύτερα αφού αφιερώσει χρόνο για να το ανακαλέσει στη μνήμη του. 

10. Δίνουν ευκαιρίες σε όσους το έχουν ανάγκη

Οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σημασία της ομάδας. Έτσι συνεχώς ψάχνουν άτομα που θα τους πλαισιώνουν και που θα τους βοηθούν να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, δεν δίνουν ευκαιρίες μόνο σε όσους φαίνεται ή γνωρίζουν ότι είναι χαρισματικοί. Αλλά και σε άτομα που η κοινωνία και η τύχη δεν τους έχει ευνοήσει. 

11. Ταξιδεύουν νοητικά στο χρόνο

Η τελευταία συνήθεια των πετυχημένων ανθρώπων, είναι ότι όταν δυσκολεύονται να εκτιμήσουν την πρόοδό τους, σκέφτονται το πώς θα έβλεπε ο προηγούμενος εαυτός τους τα τρέχοντα επιτεύγματά τους. Αν ήξεραν πριν από πέντε χρόνια που θα ήταν τώρα και πόσα θα είχαν καταφέρει, πόσο περήφανοι θα ήταν;

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Bill Gates: Οι 6 συμβουλές του για να γίνετε πετυχημένοι

Μην κάνετε επενδύσεις αν δεν έχετε φροντίσει για αυτά τα δύο πράγματα 

Η νούμερο 1 υποτιμημένη δεξιότητα που μοιράζονται οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News