Μήπως σας κάνουν bullying στη δουλειά; Τα 6 σημάδια και πώς να το αντιμετωπίσετε
Μήπως δεν λαμβάνετε τις προσκλήσεις για τα meeting στη δουλειά; Μήπως δεν μαθαίνετε κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε για να εργαστείτε αποτελεσματικά; Το αφεντικό σας φωνάζει, ή σας κοροϊδεύει; Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε θύμα εκφοβισμού στη δουλειά.
Στον κόσμο των ενηλίκων, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τον εκφοβισμό επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι το φαινόμενο αυτό, αφορούσε αποκλειστικά τα μαθητικά χρόνια.
Ωστόσο για να αλλάξει και να μην αποτελεί εμπόδιο τόσο στην καριέρα, όσο και στη ζωή κάποιου, θα πρέπει πρώτα αυτός να αναγνωρίσει ότι υφίσταται bullying.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο εκφοβισμός στη δουλειά συμβάλλει στην κατάθλιψη, αλλά και σε αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό της αναξιότητας. Οδηγεί επίσης σε χαμηλό εργασιακό ηθικό, χαμηλή παραγωγικότητα και μία γενικότερη δυστυχία.
Σύμφωνα με το Workplace Bullying Institute, το 30% των εργαζομένων έχει βιώσει bullying. Θα πίστευε κανείς ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα βοηθούσε στο να ελαττωθούν τα φαινόμενα, αλλά η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 43% των εργαζομένων εξακολουθεί να υφίσταται εκφοβισμό. Συνολικά, αυτό επηρεάζει 48,6 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Παραδείγματα εκφοβισμού
Είναι επιτακτική ανάγκη να μπορεί κανείς να εντοπίσει και να σταματήσει τον εκφοβισμό στο χώρο εργασίας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
Απόκρυψη πληροφοριών: Ο σκόπιμος αποκλεισμός συναδέλφων από σημαντικές συζητήσεις, συναντήσεις ή έργα, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικές πληροφορίες.
Φιλοφρονήσεις με κρυμμένα μηνύματα: Κομπλιμέντα που φαίνονται θετικά, αλλά περιέχουν ένα λεπτό τόνο κριτικής ή προσβολής, υπονομεύοντας τα επιτεύγματα ή τις ικανότητες ενός ατόμου.
Μικροδιαχείριση: Υπερβολική παρακολούθηση και έλεγχος της εργασίας κάποιου, έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτονομίας, που μπορεί να κάνει τα άτομα να αισθάνονται υποτιμημένα και απογοητευμένα.
Κουτσομπολιό ή διάδοση φημών: Εμπλοκή σε κουτσομπολιά στο χώρο εργασίας ή διάδοση ψευδών φημών για συναδέλφους, που βλάπτουν την επαγγελματική τους φήμη ή τις σχέσεις τους.
Παθητικά-επιθετική συμπεριφορά: Πρόκειται για έμμεσα σχόλια που μπορεί να είναι θετικά ή να εκφράζουν δυσαρέσκεια μέσω του σαρκασμού ή μη λεκτικών ενδείξεων, που καθιστούν δύσκολο για τους άλλους να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα.
Γλώσσα του σώματος: Χρήση μη λεκτικών ενδείξεων, όπως το γούρλωμα των ματιών, ο χλευασμός ή τα σταυρωμένα χέρια, όπου ο θύτης δείχνει την αποδοκιμασία, την έλλειψη σεβασμού ή την απόρριψη των ιδεών ή των συνεισφορών κάποιου.
Πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας
Ως υπάλληλος, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τα παραπάνω, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι:
Βρείτε έναν σύμμαχο: Αυτό είναι ένα άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε για την κατάσταση.
Αναγνωρίστε τα σημάδια: Εκπαιδευτείτε για τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας. Να είστε σε εγρήγορση και προσοχή σε τυχόν ενδείξεις συμπεριφοράς εκφοβισμού.
Αναφέρετέ το: Εάν ο χώρος εργασίας σας έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή μηχανισμό αναφοράς, χρησιμοποιήστε τον. Η αναφορά συμπεριφοράς εκφοβισμού είναι απαραίτητη για την ψυχολογική σας ασφάλεια.
Γνωρίστε την προβλεπόμενη διαδικασία: Μάθετε ποιες πολιτικές και διαδικασίες εφαρμόζονται για να σας κρατήσουν ασφαλείς και κατανοήστε ποιοι πόροι είναι διαθέσιμοι για εσάς.
Δώστε το παράδειγμα: Δεν έχει σημασία αν είστε ο πιο βασικός υπάλληλος στην εταιρεία σας. Έχετε ακόμα την ευθύνη να είστε καλός άνθρωπος. Μην επιτρέψετε στην τοξική εργασιακή κουλτούρα να σας αλλάξει και να γίνετε εσείς αυτός που κάνει τη ζωή κάποιου άλλου άθλια. Είναι απαραίτητο να διαμορφώνουμε τη συμπεριφορά με σεβασμό και να αντιμετωπίζουμε τους πάντες δίκαια και ισότιμα. Αυτό ενθαρρύνει μια κουλτούρα σεβασμού, ενσυναίσθησης και συμπεριληπτικότητας.
moneyreview.gr με πληροφορίες από quartz
Διαβάστε επίσης:
Ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – Όταν ο βοηθός ξεπερνά το αφεντικό του
Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στην καριέρα σας – Από πρώην στέλεχος του HR της Microsoft
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News