Business & Finance Δευτέρα 30/10/2023, 07:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μην κάνετε επενδύσεις αν δεν έχετε φροντίσει για αυτά τα δύο πράγματα 

Μην κάνετε επενδύσεις αν δεν έχετε φροντίσει για αυτά τα δύο πράγματα 

Οι οικονομικές συμβουλές που ακούει συνήθως κανείς περιέχουν το να επενδύει στο χρηματιστήριο νωρίς και συχνά για να δει μεγάλες αποδόσεις.

Η παραπάνω τακτική δεν είναι λάθος, αλλά ίσως είναι προτιμότερο να έχει εξασφαλίσει κανείς πρώτα, ότι έχει προβεί σε δύο ενέργειες.

«Σας λένε συνεχώς να βάζετε χρήματα στην αγορά το συντομότερο δυνατό, ώστε οι αποδόσεις σας να αυξηθούν, και δεν διαφωνώ με αυτό», είπε ο Douglas Boneparth, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής, στο CNBC.

«Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι είστε σε θέση να αποχωριστείτε αυτά τα χρήματα για καιρό», πρόσθεσε ο Boneparth.

Χτίζοντας ένα οικονομικό θεμέλιο, θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να αντέξει μία πιθανή αναποδιά ή και μία γενικότερη αστάθεια στα οικονομικά του, είτε πρόκειται για μια απροσδόκητη απώλεια εισοδήματος είτε μια δαπανηρή επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Για να δημιουργήσει κανείς σταθερότητα στα οικονομικά του, ακολουθούν δύο κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να κάνει πριν επενδύσει οποιοδήποτε ποσό στο χρηματιστήριο.

Μην έχετε χρέος πιστωτικών καρτών υψηλού επιτοκίου

Ο Boneparth υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξόφληση του χρέους πιστωτικών καρτών υψηλού επιτοκίου προτού καν σκεφτούν να επενδύσουν.

Εάν το χρέος της πιστωτικής σας κάρτας έχει επιτόκιο 15% ή περισσότερο, «ξεφορτωθείτε το, το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Ενώ τα χρήματά σας θα μπορούσαν να αποφέρουν αποδόσεις μεταξύ 6% και 8% στην αγορά, δεν αρκούν για να φτάσετε το 20% των τόκων πιστωτικής κάρτας. Εξαιτίας αυτού, η αντιμετώπιση του χρέους πιστωτικών καρτών υψηλού επιτοκίου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα στο σχέδιο δράσης σας, σημείωσε ο Boneparth.

Εκτός από την εξόφληση του χρέους της πιστωτικής κάρτας, θα πρέπει επίσης να εξετάσει κανείς τις συνήθειες των δαπανών του. Το να ρωτήσει τον εαυτό του γιατί συγκεντρώνει χρέος πιστωτικών καρτών και αν έχει πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να το κάνει αυτό, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής του συμπεριφοράς.

«Αν συσσωρεύετε χρέος πιστωτικών καρτών, αυτό σημαίνει γενικά ότι κάτι συμβαίνει με τη συμπεριφορά σας, όσον αφορά τις δαπάνες, η οποία πρέπει να διορθωθεί», είπε ο Boneparth.

Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς αναφέρουν ότι δεν έχουν  αποταμιεύσει χρήματα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Ωστόσο, το να έχει κανείς μερικά χρήματα στην άκρη είναι κρίσιμο για την οικονομική του σταθερότητα, είπε ο Boneparth.

«Υπάρχουν πάντα σκαμπανεβάσματα, οπότε το να έχετε αυτό το απόθεμα μετρητών που θα ισούται με τα έξοδα διαβίωσης τριών έως έξι μηνών— ίσως και εννέα — είναι κρίσιμο για να μπορέσετε να προχωρήσετε σε επενδύσεις», είπε.

Για να ξεκινήσει κανείς ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, οι ειδικοί συνιστούν να παρακολουθεί τις δαπάνες του για να περικόψει τα περιττά έξοδα, να τοποθετεί χρήματα που δεν περίμενε να λάβει, όπως αυτά από την επιστροφή φόρου, σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης και να καταθέτει αυτόματα ένα μέρος του μισθού του σε αποταμιεύσεις κάθε φορά που πληρώνεται.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σταμάτησε να δουλεύει στα 41 του – Οι συμβουλές του για όποιον θέλει να τον μιμηθεί

Τέρμα η σκληρή δουλειά: Ψυχολόγος του Yale λέει ότι θέλει τρόπο, όχι κόπο 

Bill Gates: Οι 6 συμβουλές του για να γίνετε πετυχημένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News