Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομία

Τεκτονικές αλλαγές στη διεθνή οικονομία προμηνύει η εκρηκτική αύξηση της δημοτικότητας του Ozempic, του Wegony και άλλων φαρμάκων κατά του διαβήτη, που χρησιμοποιούνται όμως για την καταστολή της όρεξης και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. Αν και δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αντίκτυπος μακροπρόθεσμα, τα φάρμακα αυτά έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο κατανάλωσης των ασθενών, ενώ μεγάλες εταιρείες εντός και εκτός του κλάδου τροφίμων παρακολουθούν στενά τις σχετικές τάσεις στις καταναλωτικές συνήθειες.

Η Walmart για παράδειγμα, ο κολοσσός του λιανεμπορίου διεθνώς που πουλά τέτοιου είδους φάρμακα, διαπίστωσε ότι όσοι τα αγοράζουν, δαπανούν λιγότερα χρήματα σε τρόφιμα σε σχέση με πέρυσι, αλλά περισσότερα χρήματα σε είδη γυμναστικής και ευεξίας. Πρόκειται για ένδειξη ότι οι καταναλωτές δεν μειώνουν τις δαπάνες τους, απλώς αγοράζουν διαφορετικά προϊόντα, δήλωσε στο Business Insider ο Nik Modi, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets. 

Επίσης, σε πρόσφατο newsletter ο Αμερικανός δημοσιογράφος Josh Barro εκτίμησε ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας, καθώς ο κόσμος θα είναι πιο υγιής και θα ζει περισσότερο. «Η μικρότερη επιβάρυνση των ασθενειών θα σημαίνει λιγότερες αναρρωτικές και υψηλότερη παραγωγικότητα στη δουλειά. Και θα υπάρχουν τεράστια οφέλη σε επίπεδο προσωπικής ευτυχίας: πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι, οι οποίοι παλεύουν όλη τους τη ζωή να ελέγξουν το βάρος τους θα μπορέσουν επιτέλους να το καταφέρουν και κατά κάποιον τρόπο αυτό δεν θα περιλαμβάνει τεράστια ψυχική προσπάθεια ή θυσίες», υποστηρίζει.

Τέλος, εστιάζοντας στη θετική πτυχή της χρήσης φαρμάκων, ο Barro υποστηρίζει ότι μπορεί να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να δρομολογήσουν την ενέργειά τους από τις δίαιτες σε κάτι άλλο, καθώς και να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Morgan Stanley ανάμεσα σε 300 άτομα που παίρνουν τέτοια φάρμακα έδειξε ότι το 77% πηγαίνει πλέον λιγότερο σε αλυσίδες fast food, ενώ το 61% και το 59% μείωσε τις εξόδους σε εστιατόρια και καφετέριες αντίστοιχα.

Τα φάρμακα αυτά μπορεί με έμμεσο τρόπο να ευνοήσουν και άλλους κλάδους. Ενδεικτικά, αναλυτής της Jefferies διαπίστωσε ότι η αεροπορική εταιρεία United θα εξοικονομούσε πάνω από 105 εκατ. λίτρα καυσίμων κάθε χρόνο, αξίας περίπου 80 εκατ. δολαρίων, εάν ο μέσος επιβάτης ήταν περίπου 4,5 κιλά ελαφρύτερος.

Επίσης, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν μειωμένη όρεξη για αλκοόλ, καπνό, ακόμη και οπιοειδή. Σύμφωνα με τον Barro, αυτές οι δευτερεύουσες συνέπειες, εφόσον επιβεβαιωθούν επιστημονικά, μπορεί να ενισχύσουν την οικονομία και την αγορά εργασίας μέσω της αύξησης στην παραγωγικότητα και της στροφής των πρώην καπνιστών σε άλλου είδους προϊόντα και υπηρεσίες.

Βέβαια, το κόστος των φαρμάκων είναι πολύ υψηλό, περίπου 1.000 δολάρια τον μήνα στις ΗΠΑ, όπου επίσης δεν καλύπτεται πλήρως από την ασφάλιση για όσους δεν έχουν διαβήτη. Συνολικά όμως μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Business Insider μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα έξοδα για υπηρεσίες υγείας, για ασφαλιστικές, για τρόφιμα και για εστιατόρια, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει πιθανώς σε υψηλότερα εισοδήματα εν συνόλω, καθώς ο κόσμος θα μπορεί να εργάζεται για περισσότερα χρόνια.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων προφανώς μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Κάποιες από τις παρενέργειες (διάρροια, έμετοι, δυσκοιλιότητα, ζαλάδα κτλ) μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να στείλουν κάποιον στο νοσοκομείο, όπως έγραφε πριν μερικούς μήνες ο New Yorker. Ορισμένοι χάνουν τα μαλλιά τους, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα ή εντερική απόφραξη. 

Επίσης, σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανεξέλεγκτη ζήτηση για τα φάρμακα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τους ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται, τους διαβητικούς. Τέλος, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Wall Street Journal, κάποιες ψηφιακές startups υγείας διαφημίζουν φάρμακα και τα συστήνουν σε ανθρώπους που δεν είναι καν παχύσαρκοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τα «κρυμμένα» κόστη της βιομηχανίας τροφίμων: Πώς φτάνουν τα 10 τρισ. κάθε χρόνο

Ο σεισμός του Ozempic – Οι βιομηχανίες τροφίμων επί ποδός πολέμου

Goldman Sachs: Ευκαιρία 100 δισ. δολαρίων τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News