Business & Finance Σάββατο 16/01/2021, 20:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Εκτιμήσεις για νέο μεταπολεμικό ρεκόρ του δημόσιου χρέους 

Ιταλία: Εκτιμήσεις για νέο μεταπολεμικό ρεκόρ του δημόσιου χρέους 

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας για το 2021 αναμένεται να σημειώσει νέο μεταπολεμικό ρεκόρ , καθώς όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Reuters, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι την τρέχουσα χρονιά το ποσοστό του επί του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 158,5%, ξεπερνώντας τον στόχο του 155,6% που είχε θέσει τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση αυτή θα έρθει κι ενώ η Ρώμη προβλέπει τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ για την περυσινή χρονιά στο 156,5%, χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του Σεπτεμβρίου στο 158%, το οποίο και συνιστούσε νέο ρεκόρ από την εποχή του Β ΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Η αναθεώρηση επί τα χείρω για το χρέος έλαβε υπόψη το πακέτο στήριξης ύψους 32 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, δαπάνη η οποία θα ανεβάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2021 στο 8,8% του ΑΕΠ, έναντι 7% του προηγούμενου στόχου. Για το 2020 το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 10,5% με 10,8% της οικονομικής παραγωγής. 

Οι επιπλέον δαπάνες θα χρησιμοποιηθούν για το εθνικό σύστημα υγείας, τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων, τα προγράμματα στήριξης σε επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας των lockdowns και για την κάλυψη των αναβαλλόμενων προθεσμιών πληρωμής φόρων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τους στόχους για το χρέος και το έλλειμμα τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ τα τελικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος θα δημοσιευθούν από την εθνική στατιστική υπηρεσία τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News