Business & Finance Σάββατο 9/01/2021, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δημογραφικά της πανδημίας χτυπούν καμπανάκι για τα χρέη

Τα δημογραφικά της πανδημίας χτυπούν καμπανάκι για τα χρέη

Συμπιέζοντας τα ποσοστά γεννήσεων και τις προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έρχεται να ρίξει τη σκιά της και στη μάχη των οικονομιών με τα «φουσκωμένα» χρέη.

Σε έκθεσή της η HSBC επισημαίνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στις γεννήσεις θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού πολύ περισσότερο από τον απολογισμό των 1,87 εκατομμυρίων θανάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες υπολογίζει ότι ο πληθυσμός θα κορυφωθεί μία δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, το 2050. Άλλοτε μακρινή προοπτική η κορύφωση του πληθυσμού θα μπορούσε τελικά να έρθει μέσα στην περίοδο ωρίμανσης ενός 30ετους ομολόγου. 

Αν και η διάθεση των εμβολίων έχει πια αρχίσει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η Covid-19 συνεχίζει τη σαρωτική και φονική επέλασή της με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να κινείται σε επίπεδα- ρεκόρ. Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να υπερβεί τα 2 εκατομμύρια, αλλά και πάλι αντιστοιχεί στο 0,03% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πλήγμα στους ρυθμούς γεννήσεων ωστόσο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερο. 

Το Brookings Institute τον περασμένο μήνα αναθεώρησε τους υπολογισμούς του και περιμένει τουλάχιστον 300.000 γεννήσεις λιγότερες φέτος ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρόκειται για πτώση 5,5% σε σχέση με το 2019. Άλλη μελέτη του περασμένου Οκτωβρίου στις ΗΠΑ από τους ειδικούς στις δημογραφικές τάσεις Joshua Wilde, Wei Chen και Sophie Lohmann χρησιμοποίησε λέξεις- κλειδιά στις αναζητήσεις της Google για θέματα που συνδέονται με την εγκυμοσύνη. Η ανάλυση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 οι μηνιαίες γεννήσεις πιθανότατα θα καταγράψουν πτώση 15%. Η πτώση αυτή είναι 50% υψηλότερη από εκείνη της περιόδου της Ισπανικής Γρίπης ή της Μεγάλης Ύφεσης. 

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τις γεννήσεις και υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στα 374 εκατομμύρια το 2046- 10 εκατομμύρια μικρότερος σε σχέση με τις προ πανδημίας προβλέψεις. 

Στο παρελθόν ισυχρά σοκ σύντομης διάρκειας είχαν πυροδοτήσει «έκρηξη» γεννήσεων. Ωστόσο η πανδημία διαρκεί πολύ περισσότερο και η βαθύτατη παγκόσμια ύφεση που αυτή προκάλεσε λειτουργεί αποθαρρυντικά για πολλά ζευγάρια. Στην τετραετία μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008 είχαμε πτώση 9% στις γεννήσεις. 

Για εκείνους που βλέπουν τις δημογραφικές τάσεις ως την κυρίαρχη δύναμη πίσω από τους ρυθμούς ανάπτυξης, αποταμίευσης και επενδύσεων, η προοπτική αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Καθώς δε συνοδεύεται με ραγδαία αύξηση των δημοσίων δαπανών θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των χρεών, προειδοποιούν αναλυτές στο Reuters. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News