Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 15:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σκοντάφτουν στο «βουνό» του χρέους

Ιταλία: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σκοντάφτουν στο «βουνό» του χρέους

Η Ιταλία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, εν μέσω ανησυχιών για το «βουνό» δημοσίου χρέους που αυξάνεται εξαιτίας των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία και εν μέσω επιφυλάξεων ως προς την ικανότητα της Ρώμης να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δάνεια που μας δίνονται», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δύο ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς. «Υπάρχει ένα όριο, πρεπει να είμαστε αξιόπιστοι και να παραμείνουμε σε τροχιά βιώσιμου δημοσίου χρέους», τόνισε.

Στην Ιταλία αναλογούν έως και 81 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. και έως 127 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων. Το δημόσιο χρέος της χώρας -το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη- αναμένεται να προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.

Η πανδημία έχει αφήσει βαθιές πληγές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση τςη Ρώμης υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Οι πρώτε εκταμιεύσεις σε επιχορηγήσεις και δάνεια άνω των 200 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. αναμένονται στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση Κόντε έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ανάκαμψης. Η έγκριση του προϋπολογισμού, ύψους 38 δισ. ευρώ, για το 2021 από τη Γερουσία αποτελεί σημαντικό βήμα για την κυβέρνηση Κόντε, αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο στα σχέδια αύξησης των δαπανών για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News