Business & Finance Σάββατο 16/01/2021, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stellantis η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

Stellantis η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

Και εγένετο η Stellantis. Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, εντέλει η πολυθρύλητη συγχώνευση του ομίλου Fiat Chrysler και του γαλλικού PSA σφραγίσθηκε, μια συμφωνία αξίας 52 δισ. δολαρίων και η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Χρειάσθηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να οριστικοποιηθεί η συγχώνευση, καθώς τα πρώτα σχέδια είδαν το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2019, τα οποία έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός ομίλου με στόχο τις πωλήσεις 8,1 εκατ. οχημάτων το χρόνο. Αυτά τα πρώιμα σχέδια βέβαια είχαν γίνει πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός.

«Η συγχώνευση της Peugeot και της Fiat Chrysler Automobiles που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της Stellantis τέθηκε σε ισχύ από σήμερα», ανέφεραν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες στην κοινή τους δήλωσή τους.

Το τιμόνι της Stellantis θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου PSA Κάρλος Ταβάρες. Οι μετοχές της νεοσύστατης εταιρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο και από την Τρίτη και σε αυτό της Νέας Υόρκης, με τον Ταβάρες να χτυπάει το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης της Wall Street μαζί με τον πρόεδρο Τζον Έλκαν.

Πλέον οι αναλυτές και οι επενδυτές αναμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ταβάρες θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά του ο όμιλος, όπως οι απογοητευτικές πωλήσεις στην Κίνα και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η Stellantis θα πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια για να περάσει τα οχήματά της στην ηλεκτρική εποχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News