Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας της Σ. Αραβίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας της Σ. Αραβίας

Η οικονομική παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, καθώς μια σειρά από περικοπές της προσφοράς πετρελαίου αποτελούν κίνδυνο για το βασίλειο, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας και την παραγωγή αργού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο μέλος του ΟΠΕΚ+ εκτιμάται πλέον ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,9% φέτος, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή, ενώ το 2022 ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στο κλαμπ των χωρών της Ομάδας των 20.

Αναλυτές, μεταξύ των οποίων και το Bloomberg Economics, προβλέπουν επίσης συρρίκνωση της οικονομίας λόγω της παράτασης των περικοπών της παραγωγής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω από τον πιστωτικό οργανισμό με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος την βλέπει τώρα σχεδόν στο 2% το 2023. 

«Η πρόβλεψη για το 2023 αναθεωρήθηκε περαιτέρω προς τα κάτω τους τελευταίους 12 μήνες μετά τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο του 2022 και τον Απρίλιο του 2023, καθώς και τις πρόσθετες περικοπές που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του 2023», σύμφωνα με την έκθεση. 

Οι πετρελαϊκές ροές παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη σαουδαραβική οικονομία, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman το 2016 στο πλαίσιο του σχεδίου του Vision 2030. Το εμπόρευμα αποτελούσε το 80% των εξαγωγών το 2022, που αυξάνεται στο 93% όταν συμπεριληφθούν τα χημικά και τα πλαστικά, που προέρχονται κυρίως από το αργό, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News