Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Aναμένει μείωση 11% των τιμών ενέργειας το 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Aναμένει μείωση 11% των τιμών ενέργειας το 2023

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν 11% το 2023 μετά τη φετινή άνοδο κατά 60% από τη στιγμή που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι περιορισμοί εξαιτίας του Covid στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ακόμη μεγαλύτερη πτώση. 

Η Τράπεζα προβλέπει ότι η μέση τιμή brent θα διαμορφωθεί στα 92 δολάρια το βαρέλι το 2023, υποχωρώντας στα 80 δολάρια το 2024, αν και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, των 60 δολαρίων. 

Σημειώνει επίσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθούν κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως εξαιτίας του εμπάργο στην ροή του ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων του από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με τους περιορισμούς των υπηρεσιών ασφάλισης και ναυπήγησης που τίθενται σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ισχυρότερο δολάριο – και η συρρίκνωση της αξίας των νομσμάτων των αναπτυσσόμενων οικονομιών – έχουν ωθήσει σε άνοδο τις τιμές τροφίμων και καυσίμων επιδεινώνοντας την ανασφάλεια ως προς την πρόσβαση σε είδη διατροφής για περίπου 200 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

«Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών εμπορευμάτων και οι συνεχιζόμενες υποτιμήσεις νομισμάτων μετραφράζεται σε υψηλότερο πληθωρισμό σε πολλές χώρες», ανέφερε ο Ayhan Kose, αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν μία περίοδο ακόμη μεγαλύτερης μεταβλητότητας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων.  
 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News