Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 14:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε συζητήσεις με την Τουρκία για χρηματοδότηση 35 δισ. δολαρίων

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε συζητήσεις με την Τουρκία για χρηματοδότηση 35 δισ. δολαρίων

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία βρίσκεται η Παγκόσμια Τράπεζα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διπλασιάσει την έκθεσή της στη χωρά στα 35 δισ. δολάρια προκειμένου να βοηθήσει τη μεγαλύτερη μη πετρελαιαγωγό οικονομία της Μέσης Ανατολής να σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, η Παγκόσμια Τράπεζα υπόσχεται να διαθέσει έως και 18 δισ. δολάρια για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των άνω των 17 δισ. δολαρίων σε προγράμματα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, δήλωσαν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Η τουρκική λίρα μείωσε τις απώλειές της και τα συμβόλαια CDS υποχώρησαν, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε έως και 4% μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. 

Μια τέτοια συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα σηματοδοτούσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον  Simsek και τη νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan. Από τον διορισμό τους τον Ιούνιο, η Τουρκία έχει αρχίσει να κάνει στροφή στην αντισυμβατική οικονομική πολιτική που προωθούσε επί χρόνια ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Simsek και η Erkan ηγούνται των προσπαθειών να συγκρατήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να θέσουν την οικονομία του σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων, σύφμωνα με τις πηγές του Bloomberg. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων, δήλωσαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες του Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News