Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Τα 3 πράγματα που μάθαμε για την παγκόσμια οικονομία από το νέο iPhone

UBS: Τα 3 πράγματα που μάθαμε για την παγκόσμια οικονομία από το νέο iPhone

Για όσους θέλουν να αγοράσουν το νέο iPhone, ο χρόνος αναμονής είναι  φέτος σχεδόν διπλάσιος από ό,τι ήταν για το προηγούμενο μοντέλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η UBS, οι αγοραστές στις ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν περίπου 10 ημέρες. Στην Κίνα, η αναμονή είναι περίπου 4 ημέρες μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τη UBS, η κυκλοφορία του νέου iPhone φέρνει στην επιφάνεια τρεις μεγάλες τάσεις για την παγκόσμια οικονομία.

1.       Σε μία πραγματικά παγκόσμια, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μείνουν εκτός της γεωπολιτικής. Έτσι, το νέο iPhone της Apple περιέχει ένα προηγμένο τσιπ το οποίο σχεδιάστηκε από την Apple στις ΗΠΑ, αλλά κατασκευάστηκε στην Ταϊβάν, ενώ το ίδιο το τηλέφωνο έχει συναρμολογηθεί, σε μεγάλο βαθμό, στην Κίνα. Αυτό καταδεικνύει πόσο σύνθετη είναι η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής που απαιτείται για να φτιαχτούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

2.       Η οικονομία γίνεται όλο και πιο κυκλική. Η Apple είναι άλλη μία εταιρεία που προσπαθεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ανακυκλώσουν τα προϊόντα της, προσφέροντας εκπτώσεις σε όσους παίρνουν το νέο μοντέλο και ανακτώντας τα υλικά των παλιών συσκευών.  Το iPhone 15 Pro και το Pro Max χρησιμοποιούν μπαταρία φτιαγμένη από 100% ανακυκλωμένο κοβάλτιο, ενώ 100% ανακυκλωμένα είναι τα στοιχεία σπάνιων γαιών, το αλουμίνιο στον εσωτερικό σκελετό και ο χαλκός στο βασικό logic board. Με τη στροφή της στον φορτιστή USB-C, η Apple συμμορφώνεται με την σχετική εντολή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα. Η UBS θεωρεί ότι θα ενισχυθεί η τάση όπου επιχειρήσεις και αρχές προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση από τις όλο και σπανιότερες πρώτες ύλες και να περιορίσουν το e-waste.

3.       Οι καταναλωτές εστιάζουν όλο και περισσότερο στις εμπειρίες έναντι της ιδιοκτησίας αντικειμένων. Μετά την πανδημία, οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν για ταξίδια ή αναψυχή. Για αυτό και η Apple φαίνεται να ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στην καταναλωτική εμπειρία: Το τσιπ A17 θα επιτρέψει σε δημιουργούς να φτιάξουν εκδοχές των πιο δημοφιλών παιχνιδιών ειδικά για το iPhone. Το επόμενο update του λογισμικού θα επιτρέψει στους developers να φτιάχνουν περιεχόμενο το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει αργότερα μέσω του  headset του, σε μία εμπειρία που θα θυμίζει 3D.

Κ. Σαμ. 

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Δείτε πόσο έχει ανεβάσει τις τιμές από το πρώτο iPhone

Apple: Πρεμιέρα για το νέο iPhone 15

Έρχεται μια μεγάλη αλλαγή στο νέο iPhone: Πώς η Apple «λύγισε» απέναντι στην Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News