Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 11:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προβλήματα στην Evergrande: Υπό περιορισμό ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της

Νέα προβλήματα στην Evergrande: Υπό περιορισμό ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της

Σε μία νέα -ενδεχομένως ακόμη δυσκολότερη- φάση, που περιλαμβάνει ποινικές κυρώσεις, φαίνεται να μπαίνει η άλλοτε ακμάζουσα Evergrande, καθώς ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής πρόεδρός της, Hui Ka Yan, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Ο κινεζικός κολοσσός διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων βρισκόταν ήδη σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αφού ανέβαλε επανειλημμένως την παρουσίαση και εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους, προκαλώντας τριγμούς στις αγορές και αυξάνοντας τον κίνδυνο εκκαθάρισης. Τώρα, το μέλλον της Evergrande διακυβεύεται ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι επιβλήθηκαν περιορισμοί και σε ορισμένα στελέχη του τμήματος διαχείρισης περιουσίας, αλλά και σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη.

Νέα προβλήματα στην Evergrande: Υπό περιορισμό ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της-1
φωτ. Bloomberg

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον Hui, διαχειριζόταν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στον κόσμο όταν η αξία των μετοχών της Evergrande κορυφώθηκε το 2017. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ασκούσε έντονη επιρροή στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande βρίσκεται στο επίκεντρο μιας χρόνιας κρίσης στην αγορά real estate, η οποία επιβαρύνει αφενός την κινεζική οικονομία αφετέρου την επενδυτική εμπιστοσύνη στον κλάδο. Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία ανέβαλε σημαντικές συναντήσεις με πιστωτές και δήλωσε ότι πρέπει να επανεξετάσει το πλάνο αναδιάρθρωσης του χρέους. Τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για έκδοση νέων ομολόγων – βασικό κομμάτι της αναδιάρθρωσης χρέους – ενώ δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα χρέη της από παλαιότερα ομόλογα.

Η πτώση ενός μεγαλοεπιχειρηματία

Ο Hui είναι γιος ξυλοκόπου και μεγάλωσε στη φτώχεια. Κατάφερε να κάνει την Evergrande τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα, αγοράζοντας σταδιακά τεράστιες εκτάσεις γης και εξαγοράζοντας τους ανταγωνιστές της. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε μία ευρεία γκάμα κλάδων.

Άλλοτε ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας την Ασίας, αλλά η περιουσία του καταβαραθρώθηκε όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα για την Evergrande. Τώρα, η περιουσία του εκτιμάται στο 1,8 δισ. δολάρια από 42 δισ. δολάρια το 2017. Οι ζημίες της Evergrande ανέρχονται στα 327 δισ. δολάρια.

Επί τουλάχιστον τριάντα χρόνια υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Το 2008 εξελέγη ως μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν εκλεκτοί αξιωματούχοι και επιχειρηματικοί παράγοντες. Στη συνέχεια διασφάλισε δύο πενταετείς θητείες.

Η επιρροή του άρχισε να φθίνει τελικά το 2021, όταν η Evergrande αθέτησε πληρωμή για ένα ομόλογο σε δολάρια και χρεοκόπησε, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στη χώρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του

Evergrande: Βουτιά έως 87% στην επιστροφή της στις αγορές

Βαθαίνει η κρίση στο κινεζικό real estate: Στάση πληρωμών από μία ακόμη εταιρεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News