Business & Finance Τρίτη 26/09/2023, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Αντιμέτωπη με έλλειμμα ακόμη και 4,5% το 2024

Ιταλία: Αντιμέτωπη με έλλειμμα ακόμη και 4,5% το 2024

H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι «μαζεύει» τις αρχικές φιλοδοξίες της να οδηγήσει το έλλειμμα της Ιταλίας κάτω από το όριο του 3% της Ε.Ε. το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές. 

Το έλλειμμα για το 2024 μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 4,5%, εξαιτίας της πιο εξασθενημένης οικονομίας και της ανάγκης να ανταποκριθεί η Τζόρτζια Μελόνι στις προεκλογικές δεσμεύσεις προς τους ψηφοφόρους για μείωση φόρων, όπως ανέφεραν πηγές. Η αρχική πρόβλεψη του Απριλίου για το έλλειμμα ήταν της τάξης του 3,7%. 

Το έλλειμμα του 2023 αναμένεται να φθάσει στο 5,5% εν μέσω της βραδύτερης του αναμενομένου ανάπτυξης του 0,8%, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο. 

Οι νέες προβλέψεις της Ιταλίας για το έλλειμμα 

Source: Istat, Bloomberg

Με την κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι να αναμένεται να παρουσιάσει αύριο Τετάρτη τις προβλέψεις της για το νέο προϋπολογισμό, τα νούμερα δείχνουν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη καθώς οι υπουργοί θα κληθούν να υλοποιήσουν τις γενναιόδωρες προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Ο πονοκέφαλος θα γίνει πιο έντονος το επόμενο έτος καθώς η Ε.Ε. παύει να έχει σε ισχύ τη ρήτρα διαφυγής, τους κανόνες δηλ. του Συμφώνου Σταθερότητας, εξέλιξη που θα επαναφέρει την προσοχή στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ, όπως η Ιταλία, που δεν δείχνουν συμμόρφωση με τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Παρότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι και μικρότερο, οι αγορές βρίσκονται σε επιφυλακή. Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών έχει διευρυνθεί περίπου 30 μονάδες βάσης μόνο τον προηγούμενο μήνα. Αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στις 194 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαίου. Παρότι είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα που ανάγκασαν πέρυσι την ΕΚΤ να παρέμβει, δείχνει ότι υπάρχει μία αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας ως προς την επιδείνωση των δημοσιονομικών της κυβέρνησης. 

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είχε δηλώσεις πριν από αρκετούς μήνες ότι η άνθηση του τουρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε άνω του 1% το 2023, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται τώρα απίθανο καθώς η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία παγκόσμια επιβράδυνση και κάμψη της ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα. 

Αυτό προκαλεί μεγάλη πίεση στη Μελόνι καθώς αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις ενός διασπασμένου συνασπισμού, την ώρα που τα δημοσιονομικά έχουν πληγεί από αναθεωρήσεις δεδομένων που άλλαξαν τη μεταχείριση των γενναιόδωρων φορολογικών ελαφρύνσεων οι οποίες χορηγήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Τροποποίηση του τραπεζικού φόρου – Προσφέρει ρήτρα αποχώρησης

Ιταλία: Αναμένονται μεγαλύτερα πρόστιμα για οδήγηση με κινητό στο χέρι

H κόρη του Μπερλουσκόνι κατά της Μελόνι: Είναι δημαγωγός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News