Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 07:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαδοχή Murdoch είναι ακόμα ανοικτή – Τι θα γίνει με την αυτοκρατορία του

Η διαδοχή Murdoch είναι ακόμα ανοικτή – Τι θα γίνει με την αυτοκρατορία του

Μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση της συνταξιοδότησης του Rupert Murdoch να έβαλε φαινομενικά τέλος στις εικασίες σχετικά με την διαδοχή του, όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται. 

Πράγματι αποχωρεί όμως; Σύμφωνα με τον Edmund Lee των Times δεν έχει διευθετηθεί ακόμα η διαδοχή.

Ο Murdoch δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά του προς το προσωπικό, κατέστησε σαφές ότι «θα παρακολουθεί τις εκπομπές μας με κριτικό μάτι, θα διαβάζει τις εφημερίδες και τους ιστότοπους με πολύ ενδιαφέρον και θα επικοινωνεί με σκέψεις, ιδέες και συμβουλές».

Ο Murdoch εξακολουθεί να έχει τεράστιο λόγο στις λειτουργίες των εταιρειών. Είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος ενός οικογενειακού καταπιστεύματος που κατέχει σημαντικά μερίδια σε κάθε επιχείρηση. Το Trust διαχειρίζεται περίπου το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην News Corp και το 43% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην πιο πολύτιμη Fox. Με άλλα λόγια, εξακολουθεί να είναι επικεφαλής.

Η πραγματική μάχη για τη διαδοχή είναι μπροστά. Όταν πεθάνει ο Μurdoch, τέσσερα από τα παιδιά του – θα έχουν ισότιμο λόγο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, επειδή θα κληρονομήσουν τις μετοχές του με δικαίωμα ψήφου. Και μαζί με τα άλλα δύο παιδιά του από έναν άλλο γάμο, πρόκειται να κληρονομήσουν το σύνολο της περιουσίας του.

Η αναβίωση της συγχώνευσης των εταιρειών θα είναι στο προσκήνιο. Ο Murdoch προσπάθησε πέρυσι, αλλά οι μέτοχοι αρνήθηκαν. Η εξαιρετικά κερδοφόρα Fox καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το Fox News, και η News Corp είναι πλέον μια «ομπρέλα» που περιλαμβάνει εφημερίδες, ψηφιακές επιχειρήσεις ακινήτων και εκδόσεις βιβλίων.

Και οι δύο εταιρείες έχουν συρρικνωθεί με τα χρόνια, καθώς το τοπίο των μέσων έχει καταληφθεί από τις Big Tech και το streaming. Η προσοχή στρέφεται πλέον στο ενδεχόμενο πώλησης της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης, είτε συνολικά είτε εν μέρει. Η μετοχή της Fox εκτινάχθηκε 3% και οι μετοχές της News Corp σημείωσαν άνοδο 1,3% μετά την ανακοίνωση του Murdoch, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τον S&P 500, ο οποίος υποχώρησε 1,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Murdoch: Το δράμα της διαδοχής μιας αυτοκρατορίας και οι προκλήσεις για τον Lachlan

Rupert Murdoch: Αποσύρεται από πρόεδρος των Fox και News Corp ο «βαρόνος» των media

Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε: Πώς το Fox News νίκησε το CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News