Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ζυρίχη στις πιο «hot» αγορές ακινήτων – Γιατί ξεπερνά Λονδίνο και Παρίσι

Η Ζυρίχη στις πιο «hot» αγορές ακινήτων – Γιατί ξεπερνά Λονδίνο και Παρίσι

Η Ζυρίχη είναι πλέον από τις πιο «σφιχτές» αγορές ακινήτων στην Ευρώπη, με τις τιμές να ξεπερνούν τις αντίστοιχες στο Λονδίνο και το Παρίσι, ως αποτέλεσμα των μαζικών προσλήψεων στην πόλη από πολυεθνικές όπως η Google.

Τα διαμερίσματα στην κεντρική ζώνη της Ζυρίχης πωλούνται κοντά σε τιμές-ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 18.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από το Λονδίνο. Ακόμη όμως και σε ολόκληρο το καντόνι οι τιμές φτάνουν σχεδόν σε αντίστοιχα επίπεδα με το Παρίσι. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή των τελευταίων 16 μηνών.

Ενώ οι τιμές σε Παρίσι, Βιέννη και Βερολίνο υποχώρησαν στις τελευταίες μετρήσεις, στην πλειονότητα των πόλεων που εξετάζονται στην Ευρώπη συνεχίζουν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg, όμως, η άνοδος των τιμών έχει επιβραδυνθεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Οι αυξήσεις δείχνουν ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να προσαρμόζονται σταδιακά στα υψηλά επιτόκια, καθώς οι «σφιχτές» αγορές κατοικιών κρατούν υψηλά τις τιμές των σπιτιών. Πάντως, προκειμένου να φανεί πλήρως ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία απαιτείται να παρέλθει ένα μεγάλο διάστημα, αλλά οι καταναλωτές δέχονται ήδη πίεση αφενός από τον πληθωρισμό αφετέρου από τις υψηλές τιμές των σπιτιών.

Επιβραδύνεται η αύξηση των τιμών

Η εικόνα που σχηματίζουν τα τελευταία στοιχεία σε εννέα πόλεις της Ευρώπης ήταν καλύτερη από τους προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα, παρά τη στεγαστική κρίση στη Σουηδία, οι τιμές στη Στοκχόλμη, όπου υπάρχουν λίγα σπίτια προς ενοικίαση, αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση. Στη Μαδρίτη και το Μιλάνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 3%. Η άνοδος και στις τρεις αυτές πόλεις ήταν σημαντικά βραδύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η Ζυρίχη όμως ξεχωρίζει: σύμφωνα με έκθεση της UBS πρόκειται για την πόλη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% την τελευταία δεκαετία, εν μέρει λόγω της συσσώρευσης εργαζομένων με υψηλές αποδοχές.

Ενόσω υπάρχει υψηλή ζήτηση, τα διαθέσιμα σπίτια είναι λίγα και οι τιμές προσπαθούν να προσαρμοστούν με τα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με τον Alexander Koch, οικονομολόγο στην Raiffeisen Switzerland, η τάση αυτή δεν αναμένεται να αναστραφεί σύντομα. «Έχουμε χαμηλή προσφορά, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε αυξανόμενη ζήτηση λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της μετανάστευσης. Τα προβλήματα στην αγορά κατοικίας είναι πάντοτε πολύ δύσκολα στη διαχείριση και η εφαρμογή μέτρων συνήθως χρειάζεται αρκετά χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Παρότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έδινε ανέκαθεν ώθηση στην εγχώρια αγορά απασχόλησης, προσφέροντας περίπου 1 στις 10 θέσεις στην περιοχή, η Google έχει γίνει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Πλέον, απασχολεί τουλάχιστον 5.000 άτομα από 85 χώρες στη Ζυρίχη, όπου έχει τρία campus. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ανοίξει και τέταρτο. 

moneyreview.gr με πληοροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

UBS: Μόνο δύο αγορές ακινήτων είναι φούσκα – Διορθώθηκαν οι υπερβολές της πανδημίας

Η πόλη με τα ακριβότερα ακίνητα: 1 εκατ. δολάρια για 17 τ.μ.

Φθηνά για τους ξένους τα ακίνητα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News