Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένες νταντάδες ψάχνει η Νότια Κορέα για να λύσει το δημογραφικό 

Ξένες νταντάδες ψάχνει η Νότια Κορέα για να λύσει το δημογραφικό 

Εκτός συνόρων κοιτάζει η Νότια Κορέα για την κάλυψη των αναγκών της σε νταντάδες, έτσι ώστε να βοηθήσει με την ανατροφή των παιδιών των πολιτών της και να ενισχύσει τις γεννήσεις, καθώς το ποσοστό γονιμότητας της χώρας έφτασε σε ακόμη ένα χαμηλό.

Αναλυτικότερα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Σεούλ θα επιτρέψει σε 100 αλλοδαπούς να εργάζονται για την φροντίδα των παιδιών αλλά και της οικίας, για τουλάχιστον έξι μήνες είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας.

Το πρόγραμμα είναι η τελευταία κίνηση της Νότιας Κορέας για τη μείωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της αυξανόμενης οικονομικής επιβάρυνσης της ανατροφής των παιδιών, παράγοντες που αναφέρονται συχνά μεταξύ των λόγων για το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο, μεταδίδει το Bloomberg.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό, που αναφέρεται στον αριθμό των παιδιών που εκτιμάται ότι θα γεννήσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, έπεσε στο χαμηλό του 0,7 το δεύτερο τρίμηνο από 0,78 το 2022 και 0,81 το 2021, όταν το μέσο ποσοστό του ΟΟΣΑ ήταν 1,58.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που είναι μέρος του προγράμματος θα αμείβονται τουλάχιστον με τον νόμιμο κατώτατο μισθό και θα κερδίζουν περίπου 1.513 δολάρια το μήνα, εάν εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Η πρόσληψη μιας οικιακής βοηθού/ νταντάς από την Κορέα κοστίζει περίπου 2.648 έως 3.405 δολάρια το μήνα.

Η Νότια Κορέα επιτρέπει επί του παρόντος μόνο ντόπιους εργαζόμενους και ορισμένους Κινέζους υπηκόους κορεατικής καταγωγής να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ανατροφή των παιδιών.

Προτεραιότητα για την πρόσληψη αλλοδαπών οικιακών βοηθών θα έχουν νοικοκυριά με ζευγάρια εργαζομένων μεταξύ 20 και 40 ετών, μονογονεϊκές οικογένειες ή πολύτεκνοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Οι αλλοδαποί βοηθοί ηλικίας 24 ετών και άνω, θα πρέπει να υποβληθούν σε γλωσσικά τεστ και να περάσουν από έλεγχο ποινικού μητρώου και τεστ ναρκωτικών ουσιών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πακέτο 2,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη γονέων και νέων ζευγαριών

«Χάθηκαν» 190.000 εργαζόμενοι – Η συρρίκνωση της αγοράς εργασίας

Κίνα: Το Trip.com επιδοτεί τους εργαζόμενους που κάνουν παιδιά 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News