Business & Finance Τετάρτη 23/08/2023, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρόσμενη απουσία του κινέζου προέδρου σε σημαντικό φόρουμ των BRICS- Κανείς δεν ξέρει γιατί 

Απρόσμενη απουσία του κινέζου προέδρου σε σημαντικό φόρουμ των BRICS- Κανείς δεν ξέρει γιατί 

Παραπονεμένους άφησε όσους περίμεναν να τον δουν σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στη σύνοδο των BRICS που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νότια Αφρική, ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping, καθώς δεν παρευρέθηκε χθες στη σημαντική αυτή εκδήλωση. 

Αντιθέτως έστειλε τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας να τον αντικαταστήσει, εκφωνώντας μία αμφιλεγόμενη ομιλία στο όνομά του που κατήγγειλε την ηγεμονία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN. 

Αναλυτικότερα ο Xi, ο οποίος έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα για την ετήσια σύνοδο κορυφής BRICS των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στο επιχειρηματικό της φόρουμ την Τρίτη μαζί με ηγέτες από την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Όμως ο Κινέζος ηγέτης δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ή εξήγηση από το Πεκίνο, με την έτοιμη δήλωσή του να εκφωνείται από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao.

Στη δήλωση, η Κίνα κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την υπνοβασία «στην άβυσσο ενός νέου ψυχρού πολέμου».

Χωρίς να αναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ, στη δήλωση σημειωνόταν ότι «κάποια χώρα, με εμμονή με τη διατήρηση της ηγεμονίας της, έχει κάνει τα πάντα για να ακρωτηριάσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αφού παρέλειψε το φόρουμ, ο Xi παρευρέθηκε αργότερα σε ένα δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa, μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας και της Ινδίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η αιφνιδιαστική απουσία του Xi από το φόρουμ, δημιούργησε ερωτήματα μεταξύ των μακροπρόθεσμων παρατηρητών της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι διπλωμάτες δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τη μη εμφάνιση του Xi. Αντίθετα, «έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να προσπαθούν φαινομενικά να καλύψουν την απουσία του Xi», είπε ο Brian Hart, συνεργάτης του China Power Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η εν λόγω απουσία είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστη», τονίζοντας ότι οι Κινέζοι ηγέτες σπάνια ξεφεύγουν από το πρόγραμμα σε εκδηλώσεις υψηλού προφίλ όπως αυτή.

«Φαίνεται ότι κάτι τράβηξε τον Xi μακριά από τη συνάντηση. Θα μπορούσε να ήταν ένα περιστατικό υγείας ή ίσως ένα πιεστικό θέμα που απαιτούσε την προσοχή του», σημείωσε. «Είναι επίσης πιθανό ο Xi να παρέλειψε την εκδήλωση για κάποιο άλλο λόγο – ίσως ως απάντηση στις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Η ατμομηχανή του πλανήτη παραπαίει – Τι πήγε στραβά

Η Κίνα προτρέπει τους Brics να γίνουν γεωπολιτικός αντίπαλος της G7

Οι χώρες BRICS ανασυντάσσουν την παγκόσμια ατζέντα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News