Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 15ετίας η τιμή του ρυζιού – Οι κίνδυνοι

Σε υψηλό 15ετίας η τιμή του ρυζιού – Οι κίνδυνοι

Οι τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών στην Ασία, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες. Την ίδια ώρα, η ξηρασία απειλεί την παραγωγή στην Ταϊλάνδη και η Ινδία απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές.

Το λευκό ρύζι 5% σπασμένο της Ταϊλάνδης, σημείο αναφοράς στην ασιατική αγορά, εκτινάχθηκε στα 648 δολάρια ανά τόνο, την ακριβότερη ακριβότερο από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 50% τον τελευταίο χρόνο.

Σε υψηλό 15ετίας η τιμή του ρυζιού – Οι κίνδυνοι-1

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε Ασία και Αφρική και η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η τελευταία απειλή για την προσφορά προέρχεται από την Ταϊλάνδη, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα μετά την Ινδία. Οι αρχές ενθαρρύνουν τους αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ξηρότερες συνθήκες με την έναρξη του El Niño. 

Οι συνολικές βροχοπτώσεις στη βασική κεντρική περιοχή καλλιέργειας είναι 40% κάτω από το κανονικό και η κίνηση για τον περιορισμό των φυτεύσεων αποσκοπεί στην εξοικονόμηση νερού για τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζήτησε προηγουμένως από τους καλλιεργητές να θερίσουν μόνο μία σοδειά φέτος.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία διεύρυνε την απαγόρευση των αποστολών για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες, προκαλώντας αγορές πανικού σε ορισμένες χώρες. Οι περιορισμοί επιδείνωσαν τις ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων που έχουν κλονιστεί από τις έντονες καιρικές συνθήκες και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τρόφιμα: Το «κοκτέιλ» του Ιουλίου που ανέβασε κι άλλο τις διεθνείς τιμές

Καύσωνες, πόλεμος, περιορισμοί: Αυξάνονται οι απειλές για τα τρόφιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News