Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 15:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σάμερς: Ύφεση αλά ’70s αν αυξηθεί ο πληθωριστικός στόχος

Σάμερς: Ύφεση αλά ’70s αν αυξηθεί ο πληθωριστικός στόχος

Εάν οι κεντρικές τράπεζες υποκύψουν στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οικονομίες θα ξαναδούν ύφεση αντίστοιχη με τη δεκαετία του 1970, επιβαρύνοντας παράλληλα και τους εργαζομένους παγκοσμίως, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς.

Με το σχόλιο αυτό ο Σάμερς εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόσφατη πρόταση ορισμένων οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, για αύξηση του πληθωριστικού στόχου των κεντρικών τραπεζών στο 3% από το 2% προς αποφυγή ύφεσης.

«Η υπόθεση ότι η χαλάρωση του πληθωριστικού στόχου θα είναι σωτήρια αποτελεί μεγάλο λάθος, το οποίο εν τέλει θα είχε αντίστροφα αποτελέσματα, όπως είχε και με έντονο τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Σάμερς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τον πληθωριστικό τους στόχο σε αυτή τη φάση. Έχοντας αποτύχει να διατηρήσουν τον στόχο στο 2% και δίνοντας επανειλημμένως έμφαση στη δέσμευση του 2%, το να παρατήσουν τον στόχο θα έπληττε σημαντικά την αξιοπιστία τους. Εάν μπορείς να προσαρμοστείς μία φορά, τότε μπορείς να προσαρμοστείς ξανά».

«Η αντιμετώπιση δεν είναι “μπορούμε να περισσότερο πληθωρισμό και καθόλου ύφεση”, είναι “εάν αποτύχουμε στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισχυρή ύφεση σε κάποιο σημείο”», κατέληξε ο Σάμερς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Gita Gopinath (ΔΝΤ): Ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει – Δύσκολο το 2023

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Σήμα Λαγκάρντ για τις αυξήσεις επιτοκίων: Υπερβολικά υψηλός ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News