Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 16:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος του Ifo: Η Γερμανία είναι πιθανώς ακόμα σε ύφεση

Πρόεδρος του Ifo: Η Γερμανία είναι πιθανώς ακόμα σε ύφεση

Μια άλλη κακή ανάγνωση του επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας αυτόν τον μήνα δείχνει την πιθανότητα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ifo, Clemens Fuest.

«Φαίνεται ότι η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται πραγματικά να βγει από αυτή την ύφεση», είπε στο Bloomberg. «Τα στοιχεία που έρχονται σήμερα δείχνουν ότι είμαστε ακόμα σε ύφεση».

Ο Fuest μίλησε αφού ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου έπεσε για τρίτο μήνα. Ένας δείκτης προσδοκιών από το Ifo με έδρα το Μόναχο μειώθηκε επίσης στο 83,5 τον Ιούλιο από το αναθεωρημένο 83,8 τον Ιούνιο – κάτι περισσότερο από ό,τι υπολόγισαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Η Γερμανία υπέκυψε στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ως συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, της χαμηλής απόδοσης της υπερμεγέθης μεταποιητικής βιομηχανίας της. Η ανάλυση του Fuest για μια συνεχιζόμενη ύφεση είναι αντίθετη με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη έχει ξαναρχίσει, αν και με αργούς ρυθμούς.

Μια επιχειρηματική έρευνα της S&P Global που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν. Συγκεκριμένα, σημείωσε την ταχύτερη μείωση στις νέες παραγγελίες στη μεταποίηση από την εμφάνιση της Covid-19 το 2020.

Μια αρχική ετυμηγορία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου αναμένεται από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας στις 31 Ιουλίου. Στο μεταξύ, οι αντίθετοι άνεμοι μπορεί να ενισχυθούν, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, χωρίς σαφή καθοδήγηση για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Ο Fuest είπε ότι θα υποστήριζε μια παύση στη σύσφιξη.

«Θα ήταν σοφό να σταματήσουμε και να περιμένουμε να έρθουν περισσότερα στοιχεία προτού η ΕΚΤ αυξήσει ξανά», είπε. «Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ότι αυτό θα κάνουν».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία ετοιμάζει βοήθεια 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Επενδυτές εξαγοράζουν γερμανικά ιατρεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News