Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 20:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Σχέδιο για μείωση των δαπανών κατά 4,2 δισ.ευρώ το 2024

Γαλλία: Σχέδιο για μείωση των δαπανών κατά 4,2 δισ.ευρώ το 2024

H γαλλική κυβέρνηση έστειλε στο κοινοβούλιο σχέδιο δαπανών για το 2024 το οποίο προβλέπει μείωση της τάξης των 4,2 δισ.ευρώ, σε μία προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, παρά το γεγονός ότι διοχετεύει κεφάλαια για την πράσινη μετάβαση. 

Η μείωση των συνολικών δαπανών αντιστοιχεί σε 3,5% σε πραγματικούς όρους, όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στο ποσό που προοριζόταν για τη βοήθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων από αυξανόμενο κόστος καυσίμων και ενέργειας. 

Η Γαλλία έχει θέσει ως στόχο για ένα έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ για το 2024, χαμηλότερα από το 4,9% για φέτος. Στόχος είναι η μείωσή του κάτω από το 3%, το όριο που έχει τεθεί με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έως το 2027, το τέλος της θητείας του σημερινού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.  

Η Γαλλία στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ

Source: Bloomberg, French government

Η κυβέρνηση πάντως θα τοποθετήσει 7 δισ.ευρώ το επόμενο έτος για να χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό δημοσίων κτηρίων γραφείων και στέγης, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία και τη γεωργία και στήριξη σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών. 

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει επίσης τις δαπάνες σε ασφάλεια, δικαιοσύνη, δημόσια παιδεία, ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα. 

Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να πατάξει την αισχροκέρδεια και τα φαινόμενα απάτης. Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει μία ρήτρα που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις στις μεταβιβάσεις σε επίπεδο τιμολόγησης από τις πολυεθνικές, σύμφωνα με πηγές. Αυτό αναφέρεται κυρίως στις συναλλαγές μεταξύ των τμημάτων της ίδιας της εταιρείας που έχουν την έδρα τους σε διαφορετικές χώρες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Άρχισαν να μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις – Αισιόδοξο τοπίο στον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News