Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 07:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα άγνωστα έξοδα των διακοπών: Ξοδεύουν χιλιάδες για να βγουν όμορφοι στις φωτογραφίες  

Τα άγνωστα έξοδα των διακοπών: Ξοδεύουν χιλιάδες για να βγουν όμορφοι στις φωτογραφίες  

Οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία δεν είναι το μόνο αυξανόμενο κόστος που απειλεί τους καλοκαιρινούς προϋπολογισμούς. Μερικοί παραθεριστές ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για «προετοιμασία διακοπών» πριν καν πάρουν άδεια.

Οι δημιουργοί στο TikTok και στο Instagram παρουσιάζουν την αυτοφροντίδα και άλλα ραντεβού της τελευταίας στιγμής που κλείνουν τις ημέρες πριν από τις διακοπές. Στο TikTok, το θέμα «προετοιμασία για διακοπές» έχει περισσότερες από 81 εκατομμύρια προβολές και τα hashtag όπως #vacayprep και #vacationpreparation βοηθούν τα βίντεο να συγκεντρώσουν χιλιάδες προβολές και σχόλια. Εκτός από τα βίντεο που παρουσιάζουν τα tips της τελευταίας στιγμής και σημειώνουν ότι τα διαβατήρια πρέπει να φυλάσσονται με ασφάλεια, πολλά παρουσιάζουν γυναίκες να φτιάχνουν τα μαλλιά τους, τα νύχια τους και να πηγαίνουν και σε άλλα ραντεβού ομορφιάς, ενώ δεν ξεχνούν να αγοράσουν ρούχα και πριν από το ταξίδι τους. 

Διακοπές παλαιότερα σήμαιναν απόδραση από την εργασία, την οικογένεια και τις ευθύνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Πλέον τα ταξίδια στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύονται από μία πίεση τελειότητας, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά πηγαίνει κανείς. 

Η Monique Smith, μια TikToker με έδρα το Τορόντο, καταγράφει σε ένα βίντεο τη ρουτίνα της πριν από πρόσφατες διακοπές, λέγοντας πόσο κοστίζουν οι πλεξούδες, το μανικιούρ και οι βλεφαρίδες της. Συνολικά, ξόδεψε 785 δολάρια, σε μέρη που είχαν μικτές κριτικές. 

«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι πολλά, αλλά πολλές από τις γυναίκες που σχολιάζουν λένε: Ω, στην πραγματικότητα ξοδεύω περισσότερα από αυτό», σημειώνει η Smith. «Είναι καλό να είσαι ειλικρινής με αυτά που πραγματικά ξοδεύεις.  Δείχνει επίσης πόσο πολύ αρχίζουν να επιδεινώνονται τα πράγματα». Πριν από ένα χρόνο, οι βλεφαρίδες στο κομμωτήριο που πηγαίνει κόστιζαν 100 δολάρια, ενώ σήμερα είναι 150 δολάρια, λέει.

Οι τιμές που αναφέρονταν σε ορισμένα βίντεο ήταν αρκετές για να σταματήσουν την Aspen Cierra Evans, μία ταξιδιωτικό φωτογράφο με έδρα την Ατλάντα.

«Είδα ένα TikTok όπου κάποια δημοσιοποίησε ότι ξόδεψε μερικές χιλιάδες δολάρια για να φτιάξει τα μαλλιά και τα νύχια της, όλα αυτά», λέει. «Δεν ξέρω τι είναι, αλλά σε αυτή την οικονομία, δεν έχω πολλές χιλιάδες δολάρια να ξοδέψω για να ετοιμαστώ για το ταξίδι. Δεν έχεις καν προσγειωθεί στον προορισμό, και έχεις ήδη ξεφύγει οικονομικά».

Η Evans δεν ξοδεύει χρήματα για την εμφάνισή της. Ανάλογα με το ταξίδι, θα κλείσει ένα μανικιούρ, θα φτιάξει τα φρύδια της και θα φροντίσει να είναι χτενισμένα τα μαλλιά της με τρόπο που να μπορεί να τα διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όμως, το αυξανόμενο κόστος των μαλλιών και άλλων υπηρεσιών ομορφιάς, καθώς και η αύξηση των τάσεων γρήγορης μόδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την άφησαν να εξετάζει τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν οι άνθρωποι απλά και μόνο για μία φωτογραφία στο Instagram, καθώς και τις οικονομικές τους διαστάσεις. 

Η μέση Αμερικανίδα ξοδεύει 877 δολάρια ετησίως για την εμφάνιση, κυρίως για προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών, κούρεμα και βαφή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την Advanced Dermatology, μια κλινική στο Σικάγο. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ξοδεύουν αρκετά λιγότερα, στα 592 δολάρια ετησίως. Ένας στους έξι ανθρώπους λέει ότι ξοδεύει περισσότερα για την ομορφιά και την ευεξία από όσα μπορεί να αντέξει οικονομικά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Sephora: Η μάρκα που άλλαξε το λιανικό εμπόριο, μια για πάντα 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προκαλούν μεγαλύτερη δυστυχία στις γυναίκες- Κλείνουν όλα τα σαλόνια ομορφιάς

Έτσι μυρίζει μια γυναίκα: Το μυστικό του best seller όλων των εποχών κρύβεται στο μοναστήρι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News