Κόσμος Τετάρτη 5/07/2023, 19:30
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προκαλούν μεγαλύτερη δυστυχία στις γυναίκες- Κλείνουν όλα τα σαλόνια ομορφιάς

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προκαλούν μεγαλύτερη δυστυχία στις γυναίκες- Κλείνουν όλα τα σαλόνια ομορφιάς

Τα σαλόνια ομορφιάς στο Αφγανιστάν έλαβαν ένα μήνα προθεσμία για να κλείσουν καθώς οι ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας επεκτείνουν την κατασταλτική κυριαρχία τους στις γυναίκες, οι οποίες είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στα σπίτια τους με απαγόρευση στους περισσότερους χώρους εργασίας και σπουδών. 

Ο Mohammad Sidik Akif Mahajar, εκπρόσωπος του Υπουργείου για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, επιβεβαίωσε στο CNN ότι η παραγγελία είχε δοθεί στις 24 Ιουνίου, με όλα τα σαλόνια να έχουν κλείσει έως τις 27 Ιουλίου.

Από τότε που ανέλαβαν εκ νέου τον έλεγχο της χώρας, τον Αύγουστο του 2021, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, οι Ταλιμπάν έχουν ακυρώσει δεκαετίες προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι Ταλιμπάν έχουν διαπράξει «κατάφωρες συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών», περιορίζοντας την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση και την ικανότητά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην κοινωνία.

Το επικείμενο κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής μειώνει περαιτέρω την ελευθερία των γυναικών και επιφέρει σκληρό οικονομικό πλήγμα στις οικογένειες που βασίζονται σε αυτά για εισόδημα.

Μια ιδιοκτήτρια σαλονιού στην Καμπούλ, η οποία δεν ήθελε να κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε στο CNN ότι δεν έχει λάβει ακόμη γραπτή ειδοποίηση για το κλείσιμο, αλλά οι αναφορές ότι θα έπρεπε να κλείσει την άφησαν σε κατάσταση σοκ.

«Δεν ξέρω πώς να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Ο σύζυγός μου είναι άνεργος και αυτό το σαλόνι ομορφιάς είναι το μόνο μέσο για να θρέψω την οικογένειά μου. Έχω τέσσερα παιδιά. Χρειάζονται φαγητό, ρούχα και έχουν σχολικά έξοδα», είπε.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα σαλόνια ομορφιάς. Καμία γυναίκα δεν επιδεικνύει το πρόσωπό της με μακιγιάζ έξω. Ήδη φορούν χιτζάμπ δημοσίως. Αυτή η κίνηση όχι μόνο θα αφαιρέσει το εισόδημα τόσων οικογενειών, αλλά θα στερήσει περαιτέρω τις γυναίκες από τα δικαιώματα και την ελευθερία τους».

Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα συντάχθηκε μετά από μια εβδομαδιαία επίσκεψη στο Αφγανιστάν από τον Richard Bennett, τον Ειδικό Εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, και την Dorothy Estrada-Tanck, η οποία ηγήθηκε μιας ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι γυναίκες απαγορεύεται να εργάζονται στους περισσότερους τομείς εκτός σπιτιού και απαγορεύεται να πηγαίνουν σε δημόσια λουτρά, πάρκα και γυμναστήρια. Πρέπει να φορούν ένα φαρδύ μαύρο ρούχο που να καλύπτει το πρόσωπό τους και δεν τους επιτρέπεται να φεύγουν από το σπίτι χωρίς λόγο, ακόμη και τότε πρέπει να τους συνοδεύει ένας άνδρας.

Οι αναφορές για κατάθλιψη και αυτοκτονίες είναι ευρέως διαδεδομένες, διαπιστώνει η έκθεση, ειδικά μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που έχουν αποτραπεί από το να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Σχεδόν το 8% των ερωτηθέντων γνώριζε ένα κορίτσι ή μια γυναίκα που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ανέφερε η έκθεση.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έξω από το σπίτι και οι οικονομικές δυσχέρειες είχαν οδηγήσει σε «σημαντικές εντάσεις» μέσα στα σπίτια και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπήρχαν «αξιοσημείωτες ενδείξεις» για «σημαντική αύξηση» των αναγκαστικών γάμων κοριτσιών, σύμφωνα με την έκθεση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ένα κόσμο που αρνείται να τις σεβαστεί

ΟΗΕ: Να ανακληθούν οι απαγορεύσεις στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Η ΕΕ «ιδιαίτερα ανήσυχη» για τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News