Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκεί όπου η παχυσαρκία αποτελεί ένδειξη πλούτου και κριτήριο πιστοληπτικής ικανότητας

Εκεί όπου η παχυσαρκία αποτελεί ένδειξη πλούτου και κριτήριο πιστοληπτικής ικανότητας

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τείνει να είναι και πιο λεπτός. Αλλά στην Ουγκάντα, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου,  όπου ένας στους δύο κατοίκους καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται την ημέρα, τα παραπανίσια κιλά είναι ένδειξη πλούτου αλλά και κριτήριο για την έγκριση ενός τραπεζικού δανείου.  

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται σαν ένδειξη πλούτου σε μέρη όπου η τροφή σπανίζει. Όμως, η νέα έρευνα του The American Economic Review δείχνει ότι στις φτωχές χώρες, εκτός από τα τρόφιμα, και οι πληροφορίες είναι σε έλλειψη. Και έτσι, οι υπάλληλοι των τραπεζών χρησιμοποιούν ό,τι πληροφορίες μπορούν να εξασφαλίσουν για να πάρουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις.  

Η Elisa Macchi, καθηγήτρια Οικονομικών στο Brown University, πραγματοποίησε έρευνα με 238 υπεύθυνους δανείων σε 146 τράπεζες στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Τους ζήτησε να αξιολογήσουν τις αιτήσεις φανταστικών υποψήφιων δανειοληπτών, των οποίων οι φωτογραφίες είχαν υποστεί επεξεργασία, για να δείχνουν λεπτοί ή χοντροί.

Στην Ουγκάντα συνηθίζεται να υποβάλει κανείς, μαζί με την αίτησή του για δάνειο, και την φωτογραφία του. Και οι υπάλληλοι των τραπεζών χρησιμοποιούν αυτή την πληροφορία σαν έναν παράγοντα για να αποφασίσουν εάν θα καλέσουν τον υποψήφιο για μία πρώτη συνέντευξη ή όχι.

Η Macchi διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι των δανείων έτειναν να θεωρούν τον υποψήφιο ως πιο φερέγγυο και οικονομικά υγιή εάν η αίτησή του συνοδευόταν από τη φωτογραφία ενός παχύσαρκου ατόμου.

Εκεί όπου η παχυσαρκία αποτελεί ένδειξη πλούτου και κριτήριο πιστοληπτικής ικανότητας-1
φωτ.: Shutterstock 

«Το premium της παχυσαρκίας είναι μεγάλο, αντίστοιχο με την επίδραση μιας αύξησης 60% στο εισόδημα που δηλώνει ο δανειολήπτης, στο πείραμα» ή σαν ένα πρόσθετο περιουσιακό στοιχείο, όπως για παράδειγμα, σαν την ιδιοκτησία αυτοκινήτου, διαπιστώνει η μελέτη.

Ιστορικά,  η παχυσαρκία είναι κάτι που εκτιμάται πολύ σε μέρη της υποσαχάριας Αφρικής. Η Μαυριτανία ήταν κάποτε γνωστή για το έθιμο της αναγκαστικής σίτισης των νεαρών κοριτσιών, σε μία προσπάθεια να τα κάνουν ελκυστικότερα για γάμο. Μάλιστα, η πρακτική είναι γνωστή ως «gavage», από τον γαλλικό όρο που χρησιμοποιείται για το αναγκαστικό τάισμα της χήνας, για την παραγωγή του φουά γκρα.  Στη χώρα αυτή, το πάχος θεωρούνταν σημάδι πλούτου μιας οικογένειας, αλλά και ιδανικό στον πολιτισμό της.

Τελευταία, η Αφρική έχει αρχίσει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στην υγεία, αρχίζοντας να ακολουθεί την τάση των πιο πλούσιων χωρών, όπου η παχυσαρκία συχνά συνδέεται με τη φτώχεια. Η λογική είναι ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κατά κανόνα φθηνότερα από τα φρέσκα, με αποτέλεσμα οι πιο φτωχοί να ικανοποιούν με αυτά την πείνα τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την χαμηλή θρεπτική αξία τους.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η χρήση διαφόρων μέσων μετακίνησης, ειδικά στις πόλεις, οδηγούν στην αύξηση του βάρους των κατοίκων.

«Η Αφρική αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο πρόβλημα παχυσαρκίας και η τάση αυξάνεται», είχε προειδοποιήσει πέρυσι η Matshidiso Moeti, διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί, εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κινδυνεύουν να ζήσουν λιγότερο, υπό το βάρος της κακής υγείας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με την Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα για την ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Όμως, τα στερεότυπα και τα πρότυπα των πολιτισμών αυτών, όπως η αντίληψη ότι το λίπος σηματοδοτεί την αφθονία των χρημάτων, συχνά επιμένουν, παρά τις συστάσεις της επιστήμης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Η μανία του Ozempic: Τα πρότυπα ομορφιάς που αλλάζουν γεννούν μια βιομηχανία 54 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Έκρηξη στις χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους σε εφήβους

Ερευνα: Η παχυσαρκία αλλάζει τον εγκέφαλο, «χωρίς σημάδια αναστρεψιμότητας»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News