Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 15:54
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τη Βασιλεία ΙΙΙ – Αυστηρότεροι κανόνες τραπεζικής ρευστότητας

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τη Βασιλεία ΙΙΙ – Αυστηρότεροι κανόνες τραπεζικής ρευστότητας

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσφιγξη των κριτηρίων τραπεζικής ρευστότητας κατέληξε σήμερα η Ε.Ε. έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων. Στόχος των νέων κανόνων, η λεγόμενη οδηγία Βασιλεία ΙΙΙ, είναι η αποφυγή bailouts αντίστοιχων με αυτά που έγιναν στην κρίση χρέους.

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των παγκόσμιων ρυθμιστικών προτύπων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου ρυθμίσεων, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (κρυπτονομίσματα) και την αξιολόγηση των κινδύνων βιωσιμότητας από τις τράπεζες.

Οι τραπεζικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε αγώνα ενίσχυσης του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης την περασμένη δεκαετία σε βάρος της διεθνούς οικονομίας. Βέβαια, όσο η Ευρώπη απομακρυνόταν από την κορύφωση της κρίσης, τόσο μείωνε την αυστηρότητα των κανόνων, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για εμπόδια στον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

Παρότι εκκρεμεί ακόμη η επίσημη έγκριση από τα κράτη-μέλη και από το ευρωκοινοβούλιο, η συμφωνία αυτή θεωρείται ορόσημο, καθώς μεσολάβησαν πέντε χρόνια από τον πρώτο καθορισμό των κανόνων.

Στην «καρδιά» των ρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ βρίσκεται η προσπάθεια για περιορισμούς στον τρόπο υπολογισμού των κινδύνων από τις τράπεζες. Οι εποπτικές αρχές υποστηρίζουν πως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν μέχρι έναν βαθμό το σύστημα, προκειμένου να αυξήσουν τις αποζημιώσεις προς τους μετόχους μέσω μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας επιτρέπονται επίσης «κατάλληλες μεταβατικές συμφωνίες, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στους παράγοντες της αγοράς να προσαρμοστούν».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει επίσης:

  • Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τους πιστωτικούς και λειτουργικούς κινδύνους, καθώς και τα ρίσκα της αγοράς
  • Πρόσθετες προσπάθειες να εξισορροπηθούν οι κανόνες για μικρές οντότητες που δεν παρουσιάζουν συνθετότητα
  • Ένα κοινό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι τα τραπεζικά στελέχη και άλλοι αξιωματούχοι-κλειδιά είναι κατάλληλοι για τους ρόλους τους
  • Μία ελάχιστη περίοδο απομάκρυνσης των στελεχών από τον κλάδο προτού προσληφθούν σε εταιρείες υπό εποπτεία των αρχών
  • Ένα μεταβατικό συμβουλευτικό πλαίσιο για περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα
  • Διορθώσεις για ενίσχυση της τραπεζικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά τα ρίσκα ESG
  • Ελάχιστες κοινές προϋποθέσεις για τραπεζικές αλυσίδες που έχουν έδρα εκτός Ε.Ε. και η εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στο μπλοκ

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι ΕΚΤ: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα είναι χειρότερα

Τράπεζες: Αποπληρωμή 500 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ δοκιμάζει τις αντοχές τους – Ποιες θα πιεστούν

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News