Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 13:00
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στην Ευρωζώνη – Απέχει πολύ η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στην Ευρωζώνη – Απέχει πολύ η Ελλάδα

Ανάμεσα στις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που κατέγραψαν αύξηση στην ανεργία βρέθηκε η Ελλάδα τον Απρίλιο μαζί με την Αυστρία, την Εσθονία και την Φινλανδία. Αντιθέτως, στο σύνολο του μπλοκ η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς, αγγίζοντας μάλιστα νέο ιστορικό χαμηλό 6,5%.

Αυτό προκύπτει από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία επισημαίνει ότι τα ποσοστά ανεργίας σε Ελλάδα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Ισπανία εξακολουθούν να ανέρχονται πολύ υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία και πριν από την Κολομβία. Επίσης, παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση από το ιστορικό χαμηλό που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 2001, όταν και άρχισε να κρατείται αρχείο από τα στοιχεία.

ΟΟΣΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στην Ευρωζώνη – Απέχει πολύ η Ελλάδα-1

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 11,2% τον Απρίλιο, ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε τον Μάιο του 2008, όταν ανερχόταν στο 7,4%. Πάντως, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε χθες, ο ΟΟΣΑ αναμένει μείωση της ανεργίας από 12,4% πέρυσι στο 11,2% φέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024 στην Ελλάδα.

Νέα μείωση στην ανεργία των νέων στον ΟΟΣΑ

Συνολικά ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,8% για τρίτο συναπτό μήνα, με το ποσοστό σε 10 χώρες να διατηρείται σταθερό, σε 14 να μειώνεται και σε 9 να αυξάνεται τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η ανεργία άγγιξε ή βρέθηκε πολύ κοντά σε ιστορικό χαμηλό σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Ο αριθμός των ανέργων σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες μειώθηκε στα 33 εκατ., κοντά στο ιστορικό χαμηλό που του Ιουλίου του 2022.

Στο μεταξύ, για δεύτερο συναπτό μήνα μειώθηκε η ανεργία στους νέους (ηλικίας 15-24 ετών), αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, στο 10,2%. Ο αριθμός μειώθηκε κατακόρυφα σε 17 χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ αυτών στη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές παρέμεινε σταθερό το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες και τις γυναίκες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 3,9% φέτος

Στο 11,2% η ανεργία τον Απρίλιο στην Ελλάδα

ΔΥΠΑ: Μείωση 7,1% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News