Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lombardelli (ΟΟΣΑ): Βάλτε τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης – Να μειωθεί το παγκόσμιο χρέος

Lombardelli (ΟΟΣΑ): Βάλτε τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης – Να μειωθεί το παγκόσμιο χρέος

Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί η κατάσταση των κρατικών ταμείων, καθώς «σβήνει» η επίδραση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Αυτό δήλωσε η νέα επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Clare Lombardelli, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις πολλών ακόμη αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι δεν απαιτούνται πια οριζόντια μέτρα στήριξης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος και 2,9% το 2024. Η Lombardelli σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times δήλωσε ότι δεδομένης της βελτιωμένης -αν και ακόμη αδύναμης- εικόνας, οι κυβερνήσεις έχουν πλέον το περιθώριο να αναπληρώσουν τα δημοσιονομικά τους «μαξιλάρια». Έτσι, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού.

«Είδαμε μία κατανοητή και απαραίτητη δημοσιονομική στήριξη ως απάντηση στον πόλεμο και την πανδημία…αλλά τώρα ήρθε η ώρα που η ευρεία δημοσιονομική στήριξη πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Lombardelli υποστήριξε αντιθέτως πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει τώρα να εστιάσουν σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, ώστε να εναρμονιστούν με την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

«Δεν θέλουμε πια να αυξάνουμε τα επίπεδα του χρέους. Αυτό καθιστά τις χώρες λιγότερο ανθεκτικές», τόνισε η ίδια. Μάλιστα, ενώ αναγνώρισε πως η κάθε χώρα μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες, δήλωσε ότι συνολικά το χρέος πρέπει να μειωθεί.

Άμεση προτεραιότητα κατά την Lombardelli θα πρέπει να είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Αυτό απαιτεί να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλά για ένα διάστημα ή ακόμη και να αυξηθούν ελαφρώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 3,9% φέτος

Συστάσεις Κομισιόν: Κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης

Eurogroup: Τέλος στα γενικευμένα μέτρα στήριξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News