Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 19:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τέλος στα γενικευμένα μέτρα στήριξης 

Eurogroup: Τέλος στα γενικευμένα μέτρα στήριξης 

Επιστροφή στις «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές» σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνώντας πως για την περίοδο 2023-24 θα πρέπει να αποφευχθούν νέα γενικευμένα μέτρα και οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις. 

«Περνάμε σταδιακά σε πιο στοχευμένα μέτρα πιο προσιτά, με βελτιωμένο σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα και προσιτή τιμή. Αν δεν υπάρξουν νέα σοκ στις τιμές, θα συνεχίσουμε να καταργούμε σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, γεγονός το οποίο θα συμβάλει επίσης στη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. 

Οι υπουργοί σημειώνουν ακόμη ότι «η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της Ευρωζώνης και θα διευκολύνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Υπό το πρίσμα των οικονομικών προοπτικών και σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, επαναλαμβάνουμε ότι η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης δεν δικαιολογείται».

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες συντονισμού ενόψει του επόμενου χειμώνα. «Στο βαθμό που απαιτούνται περαιτέρω μέτρα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα κίνητρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης».

Στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκαν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του 2024 για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς τελειώνει η ρήτρα διαφυγής. 

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» για κάθε χώρα θα υπάρξουν νέοι ποσοτικοί κανόνες, ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαιτερότητες του χρέους της, οι οποίοι θα πρέπει να είναι κάτω από την ομπρέλα των βασικών κανόνων για έλλειμα μικρότερο του 3% και χρέος έως 60% του ΑΕΠ. 

Η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να προτείνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024, οι οποίες θα:

1) Είναι σύμφωνες με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτουν τα κράτη-μέλη στα προγράμματά τους σταθερότητας και σύγκλισης, εφόσον οι στόχοι αυτοί συνάδουν με τη διασφάλιση ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους τίθεται σε καθοδική πορεία ή παραμένει σε συνετό επίπεδο και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. 

2) Ποσοτικοποιούνται και διαφοροποιούνται με βάση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά το δημόσιο χρέος. 

3) Διαμορφώνονται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Από την επόμενη χρονιά ξεχάστε τις παροχές, λέει η Κομισιόν

Κομισιόν: Τέλος η ρήτρα διαφυγής το 2024 – Κάθε χώρα θα θέσει τους στόχους της

Επιστροφή σε πλεονάσματα του 2% – Κρίσιμες αποφάσεις στο επόμενο Eurogroup

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News